Plenković ljut zbog odluke EPP-a: Optužio oporbu za netoleranciju i primitivizam

Cropix

Premijer Andrej Plenković komentirao je kritike Zorana Milanovića da je datum prvog kruga održavanja predsjedničkih izbora “lopovluk i sramota”, takozvanu WhatsApp aferu i odluku da Europska pučka stranka ipak ne održi sjednicu u sabornici.

“Koliko znam, uvijek su predsjednički izbori uoči Nove godine. Kalendar je takav kakav je, zato što je predsjednik Franjo Tuđman preminuo u prosincu 1999. Ako je to reakcija na datum prvog kruga, to je dosta zanimljiv signal slabosti, kandidat ima puno problema i puno straha, jer zna da će izgubiti na izborima od predsjednice, kao što je izgubio većinu izbora do sad”, rekao je Plenković.

Razvili smo kulturu dijaloga u HDZ-u

Andrej Plenković komentirao je i tzv. aferu WhatsApp i večerašnji sastanak s tim u vezi u zagrebačkom HDZ-u. Na novinarsko pitanje je li smjena pojedinih ljudi u Gradskom odboru HDZ-a tek početak, odnosno do kuda će to sve ići odgovorio je: “Ne znam što sad radi Gradski odbor HDZ-a, o tome će odlučivati časni sudovi”.

“Ono što je jako važno u mandatu kojega ja vodim na čelu HDZ-a, sada već gotovo tri i pol godine, mislim da smo razvili kulturu dijaloga i kritičkog mišljenja i rasprave o svim mogućim pitanjima”, rekao je Plenković. Dodao je kako postoje neki obrasci ponašanja koji su norme pristojnoga, razumnoga ponašanja te da se ono što je izvan toga ne može tolerirati.



Primitivizam i netolerancija

Komentirao je i kongres Europske pučke stranke u Zagrebu koji se unatoč ranijim najavama neće održati u Hrvatskome saboru.

“Ipak, u dogovoru s našim kolegama procijenili smo da želimo da cijeli taj događaj bude fokusiran na ono što je bitno, a to je da je Zagreb domaćin najvećeg političkog događaja međunarodnog karaktera ikad u Hrvatskoj, da imamo puno važnih tema, da ćemo birati novog predsjednika Europske pučke stranke i da ne želimo ispade”, rekao je. Kako je ocijenio, na žalost ovaj saziv Sabora vrvi zastupnicima koji funkcioniraju jedino isključivo ili na ispadima ili na netoleranciji ili na primitivizmu.

Podsjetimo, saborska oporba u četvrtak je ustvrdila da je kritikama i negodovanjem zbog najavljenog održavanja Predsjedništva i Skupštine Europske pučke stranke, koje je ipak prebačeno na drugu lokaciju, zaštitila dignitet Hrvatskog sabora.

Oporbi je najproblematičnija bila mogućnost da i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govori u sabrnici. Međutim, Vučić je u međuvremenu objavio da neće doći u Zagreb. 

Komentari