Plenković komentirao odbjeglu braću Mamić: Naravno da se ne osjećam dobro. Nisu oni jedini takav slučaj…

Andrej Plenković/Marko Prpic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković za riječki Novi list komentirao je slučaj braće Zdravka i Zorana Mamića koji su pobjegli u BiH kako bi izbjegli zatvorsku kaznu.

Rekao je kako se ne osjeća dobro kada vidi da su pravomoćno osuđene osobe pobjegle u BiH kako bi izbjegle izvršenje kazne u Hrvatskoj, dodavši kako su takve situacije “razlog nepovjerenja građana u pravosudni sustav, u njegovu učinkovitost, ali i pravičnost”.

Također je istaknuo kako braća Mamić nisu jedini takav slučaj, nego da je riječ o “sistematskom problemu”. Upravo je zbog toga ministru je rekao da predsjedniku Vrhovnog suda i Glavnoj državnoj odvjetnici uputi pismo u kojem ih poziva da predlože izmjene zakona.

“Propise u praksi primjenjuju i tumače suci i državni odvjetnici, koji su u svom radu neovisni i lišeni bilo kakvog utjecaja izvršne vlasti. To je bio slučaj i u ovom konkretnom predmetu”, zaključuje Plenković.



Podsjetimo, Zdravko Mamić pobjegao iz Republike Hrvatske u BiH dan prije objave prvostupanjske presude. Sutkinja mu je odredila da se u Remetinec mora javiti 10. svibnja. Po uzoru na brata, petama je vjetra dao i Zoran Mamić koji je također pobjegao u BiH, a sudac izvršenja kazne zatvora Županijskog suda u Osijeku odredio mu je da se u Remetinec mora javiti 14. svibnja. I dok bi Zdravko u zatvoru trebao “ležati” šest i pol godina, Zoran je zatražio da svoju kaznu od četiri godine i 10 mjeseci služi u BiH, što mu je za sada odbijeno.

 

Komentari