Plenković: Kolona sjećanja bit će organizirana dostojanstveno i s respektom prema žrtvi Vukovara

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak navečer da će i ovogodišnja Kolona sjećanja u Vukovaru biti organizirana dostojanstveno i s respektom prema žrtvi Vukovara, a u organizaciji uzet će se u obzir epidemiološke okolnosti.

Nakon završene sjednice Kluba zastupnika HDZ-a održane večeras video-vezom uoči sutrašnje sjednice Sabora, premijer Plenković je ispred Središnjice HDZ-a odgovarao na niz novinarskih pitanja o aktualnim zbivanjima i planovima, među kojima i o organizaciji Kolone sjećanja. S tim u vezi, najavio je da će sve potankosti biti raspravljene u utorak na sastanku Vijeća za domovinski pijetet.

Upitan može li se Kolona sjećanja održati s većim brojem ljudi, rekao je da će Kolona sjećanja biti organizirana dostojanstveno i s respektom prema žrtvi Vukovara.

Podsjetio je kako je HDZ-ova Vlada promijenila i Zakon o blagdanima, spomendanima, te je ove godine 18. studenoga prvi put neradni dan na koji ćemo se prisjetiti  žrtava Domovinskog rata, žrtve Vukovara i Škabrnje.



Namjera je Vlade, naglasio je, da cijelo obilježavanje bude dostojanstveno, a opet da se uzmu i obzir i epidemiološke okolnosti.

Interpelacija promašena, odnosi se na Milanovićevu Vladu 

Premijer je također rekao da su na večerašnjoj video-konferenciji razgovarali o pripremama za sutrašnji nastavak rasprave u Saboru o amandmanima na rebalans državnoga proračuna, o nekoliko zakonskih prijedloga, te o interpelaciji o radu Vlade vezano za projekt Krš-Pađene koju je podnio dio oporbenih zastupnika.

Vezano za interpelaciju Plenković je naglasio da je već prošli tjedan u raspravi o izvješću o radu Vlade rekao kako je cijela ta inicijativa u biti promašena. Podsjeća da se njezina bit odnosi na 2013. godinu i na nekadašnju Vladu Zorana Milanovića.

“Ona najmanje veze ima s našom vladom, vjerujem da će biti odbačena”, rekao je Plenković.

U vezi s tim rekao je kako vjeruje da će biti raspravljena i odluka o tarifama i sklapanje ugovora 2013. dodavši: “Prema tome ta interpelacija ima najmanje veze s našom vladom”.

Korona kriza – prioritet broj hospitaliziranih, cjepivo i za hrvatske građane

Premijer je odgovarao i na pitanja glede epidemiološke situaciju u Hrvatskoj i EU, posebice u kontekstu najave da bi uskoro trebalo biti dostupno cjepivo protiv koronavirusa.

Na novinarsku primjedbu kako se čini da je opcija zatvaranja (lockdown) u Sloveniji i Irskoj ipak poboljšala epidemilošku sliku, Plenković odgovorio kako je pitanje u kojem trenutku je koja mjera dovela do usporavanja rasta, stagnacije ili pada broja novoobljelih. Naglasio je da je to pitanje nijansi različitih modela borbe protiv epidemije koronavirusa.

Naglasio je kako je vidljivo da su mjere poduzete prije gotovo dva tjedna, dovele do određenih rezultata i smanjenja rasta epidemije. Ocijenio je da je sada prioritet broj hospitaliziranih ljudi, onih teže kliničke slike i na respiratorima, i sada se o tome, i bolničkim kapacitetima, vodi računa,

Vezano uz današnju vijest da bi uskoro trebalo biti dostupno i cjepivo protiv koronavirusa, premijer Plenković je potvrdno odgovorio upitan hoće li EU biti jedan od kupaca toga cjepiva. Dodao je kako je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyjen već potvrdno ‘twitnula” s tim u vezi.

“Ona farmaceutska kompanija koja najprije napravi cjepivo koje je verificirano i certificirano ono će se nabaviti, a kada ga dobije EU dobit će ga i hrvatski građani, to je naša odgovornost i na tome radimo”, istaknuo je premijer.

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, komunikacija premijera i predsjednika…

Više novinarskih pitanja odnosilo se i na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i komunikaciju premijera i predsjednika Republike.

Upitan je li realno da se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost može održati ovaj tjedan, Plenković je rekao da nije gledao intervju koji je jednoj televiziji ili novinama dao predsjednik MIlanović, ali da “vidi nekakvu banalizaciju jednostavnih tema”.

Napomenuo je da poziv ministrima na sjednicu koji su članovi toga Vijeća, po zakonu potpisuju predsjednik države i predsjednik Vlade i to je jedini akti koji trebaju zajednički potpisati.

Plenković ističe da se prije faze potpisivanja dokumenta kojim se saziva Vijeće za nacionalnu sigurnost, trebaju oni koji sazivaju sjednicu i njihovi suradnici, dakle njihovi uredi, dogovoriti o temama sastanka, dnevnom redu, mjestu i vremenu sastanka.

Podsjeća da za to ne treba formalna korespondencija predsjednika Vlade i Republike, jer postoje ljudi, poput predstojnika ureda premijera i predsjednika države, koje ne treba vrijeđati, kao što je to danas u intervjuu učinio predsjednik Milanović.

Premijer je novinare zamolio i da prilikom postavljanja pitanja, pokušaju sagledati što je činjenično bitno, a što je apsolutno nebitno.

 Na novinarsko pitanje ‘čuje li se uopće s predsjednikom Milanovićem’ s kojim je neko vrijeme komunicirao telefonom, Plenković je odgovorio niječno, uz napomenu da za tim nema nikakve potrebe nakon što je Milanović rekao da je “Marko Milić (glasnogovornik Vlade)  Yutelova škola” .

 Naglasio je da će surađivati s predsjednikom onda kada to bude potrebno, jer su ih građani birali da provode programe i rade sukladno svojim zakonskim ovlastima, a ne da se nekoga vrijeđa.

 “Ako vam netko kontinuirano iznosi laži i vrijeđa,  zašto bi se čuli na telefon, i u vezi s čim”, upitao je premijer.

 Naglasio je kako je riječ o tome da se razgovara onda kada treba, i da će s predsjednikom Republike razgovarati na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Komentari