Plenković kaže da je cilj cijepiti dvije trećine odrasle populacije: Cilj je da se u jednom trenutku vratimo u normalu, ne možemo stalno ovako

Andrej Plenković Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je borbu protiv pandemije te procijepljenost stanovništva, ali je tu priliku iskoristio i za kritiziranje našeg znanstvenika Gordana Lauca.

Plenković je danas bio u Farkaševcu na svečanoj sjednici Općinskog vijeća gdje je samo kratko komentirao proslavu Oluje: “Traju razgovori, svi su uključeni. Bit ćemo u Kninu 5. kolovoza, sve će biti na razini, onako kako treba biti.”

O koronavirusu

Potom se brzo prebacio na cijepljenje i borbu protiv koronavirusa: “Kolektivni napor u obrani od covida-19 mora biti kolektivan jer ovdje pretjerana individualna odluka ili sebičnost nije dobro došla.”

“Svako relativiziranje opasnosti ove bolesti nije dobrodošlo, nije dobro. Mi smo sa socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima postigli dogovor. Rekli smo, potpore od 4000 kuna za one sektore kojima je to potrebno, a sve je manje onih kojima je potrebno.”


“Sad kad smo na skoro 47 posto cijepljenih prvom dozom, moramo učiniti dodatne iskorake. Učiniti napor da se približimo onome što se čini logično – barem dvije trećine cijepljene odrasle populacije. Cilj je da se u jednom trenutku vratimo u normalu, ne možemo stalno ovako.”

Kritika Lauca

Premijer se zatim osvrnuo na znanstvenika Gordana Lauca koji je od početka pandemije zagovarao blaže mjere te kritizirao Vladu zbog lockdowna: “To što on govori, govori u svoje ime. U ime Savjeta mogu samo ja govoriti. Nemojte Vladi atribuirati nešto što netko drugi govori.”

O Kolindi i o sezonalnosti

O vrlo dobroj našoj sezonalnosti kaže: “Na nama je da suptilno miksom cijepljenja, odgovornosti i mjera sezona traje barem do devetog mjeseca. Bez obzira koliko mi bili dobri sa susjedima, ako brojke budu loše, zemlje će donositi odluke. Najgore je dvaput proći istu školu. Vidjeli smo što je bilo prošlog kolovoza.”

Za kraj se samo osvrnuo na činjenicu da bi Kolinda Grabar Kitarević mogla postati nova tajnica NATO-a: “Bilo bi super, ja bih ju odmah podržao. Očito je da se spekulira s nekim imenima, kao što se i ranije. Nemam u ovom trenutku nikakvih konkretnih saznaja i informacija koje bi bile relevantne da ih ja iznosim. Ako bi bilo tako, meni bi bilo drago. Ako dođemo u situaciju da bude realno, mi ćemo to podržati, učinit ćemo sve da se tako nešto na kraju dogodi.”

Komentari