Plenković predstavio Nacionalnu razvojnu strategiju: Vizija Hrvatske u 2030. je konkurentna, inovativna i sigurna

Andrej Plenkovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vizija Hrvatske u 2030. godini je konkurentna, inovativna i stabilna zemlja prepoznatljivog identiteta i kulture, očuvanih resursa, dobre kvalitete života i jednakih prilika za sve, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković predstavljajući prijedlog Nacionale razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Riječ je, rekao je Andrej Plenković, o krovnom strateškom dokumentu za desetljeće pred nama, tijekom kojega u uvjetima globalizacije moramo iskoristiti svoje konkurentske prednosti.

Razvojni smjerovi strategije po njegovim riječima su održivo gospodarstvo i društvo, jačanje otpornosti na krize, zelena i digitalna tranzicija te ravnomjeran regionalni razvoj.

Među ciljeve strategije ubrojio je prepoznavanje i realizaciju razvojnih potencijala, ublažavanje posljedica ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, što brži gospodarski oporavak, održiv i stabilan razvoj, podupiranje kvalitete života te osiguravanje jednakih mogućnosti i prilika za sve stanovnike.



Naglasio je da su za sve te komponente utvrđeni ambiciozni i realni indikatori.

Prijedlog nacionalne razvojne strategije idućih će 30 dana biti u javnoj raspravi. Potom dolazi u vladinu i saborsku proceduru.

Premijer Plenković rekao je kako se nada da će u Saboru, uz kvalitetnu raspravu, uslijediti i prihvaćanje strategije uz što širi konsenzus i potporu.

Strategiju je opširnije predstavila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Vlada je za Strategiju osposobila i internetsku stranicu.

Plenković uputio Milanoviću i Jandrokoviću nacrt Nacionalne razvojne strategije

Glasnogovornik Vlade Marko Milić izvijestio je u četvrtak da je premijer Andrej Plenković uputio predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću i Sabora Goranu Jandrokoviću Nacrt prijedloga Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. godine prije javnog savjetovanja.

“Predsjednik Vlade Andrej Plenković jutros je uputio predsjedniku RH Zoranu Milanoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću Nacrt prijedloga Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. (NRS 2030), prije javnog savjetovanja”, napisao je Milić na svojem twitter profilu.

Dodaje kako je Plenković pozvao Milanovića da predloži svojeg predstavnika u Upravljačkom odboru za izradu nacionalne strategije, kako bi dao svoj doprinos.

U pismu predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću Plenković je izrazio uvjerenje da će svi zastupnici dati doprinos raspravi u Saboru i da će NRS 2030. dobiti što širu potporu.

Milanović je pak Plenkoviću predložio da uključi predstavnike oporbenih parlamentarnih stranaka u Upravljački odbor i izvršnu radnu skupinu za izradu NRS 2030.

Iz Ureda predsjednika priopćili su u četvrtak kako je Milanovićev stav da je NRS 2030. dokument od nacionalnog strateškog interesa pa oko njega treba postići što širi konsenzus.

“Zbog važnosti Strategije, izazova s kojima se Republika Hrvatska susreće te mogućnosti koje se otvaraju u narednom desetogodišnjem razdoblju, predlažem Vam da izmijenite Odluku o osnivanju Upravljačkog odbora i izvršne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine tako da se u nju uključe i predstavnici parlamentarnih stranaka iz redova oporbe”, stoji u dopisu predsjednika Republike, koji je upućen 10. studenoga predsjedniku Vlade.

Milanović je predložio Plenkoviću da uključi oporbu u izradu Nacionalne razvojne strategije

Komentari