Plenković, Jandroković i Beroš cijepili se AstraZenecom ‘Obećano – učinjeno, svaki procijepljeni pojedinac korak je bliže prema ‘staro normalno’

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministar zdravstva Vili Beroš javno su se cijepili AstraZenecom u Banskim dvorima. 

Time se pridružuju mnogobrojnim europskim dužnosnicima koji na taj način žele isključiti sumnje u kvalitetu toga cjepiva.

“I dalje ćemo predano raditi na procjepljivanju hrvatskih građana kako bismo dalje mogli normalno živjeti i raditi. Svaki cijepljeni pojedinac korak je bliže starom normalnom i uspješnoj turističkoj sezoni. Naravno da su izazovi i dalje pred nama, ali bitno je promišljati o novim varijantama imunološkog odgovora”, rekao je ministar Vili Beroš nakon cijepljenja.

Dodao je: Vjerujem da smo ovom porukom ponukali i ostale građane da nas prate na ovom putu da suzbijemo ovu epidemiju i normalno živimo”.



Rekao je da bi ovih dana trebalo doći još cjepiva, više od 90.000 doza i idući tjedan. “Za sada nema naznaka da bi se poremetila ta dinamika dolaska. Pred niti pola godine nismo još znali ni hoće li biti cjepiva i imali smo brojna pitanja. Sada već imamo odgovor na neka od njih. Neki smatraju da će u Europi biti više od 90 odobrenih cjepiva, te da će to bitno ubrzati cijepljenje, ali i smanjiti cijenu cjepiva, ali to su sve za sada nepoznanice”.

Odgovorio je i na pitanje o obdukciji mladića koji je nedavno preminuo 12 dana nakon cijepljenja s AstraZenecom, a bilo mu je 33 godine.  “Nalaz obdukcije još nije gotov, a preliminarni nalaz upućuje da tragova tromboembolijskih incidenata u tijelu preminulog nije bilo”.

Upitan je li ikada razmišljao da podnese ostavku rekao je: “Ja u ovom trenutku radim najbolje što mogu, imam tim koji me podržava, međutim ja služim narodu i ako netko misli da ne radim dovoljno dobro, uvijek može potaknuti to pitanje”.

“Obećano – učinjeno! Zajedno s premijerom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Jandrokovićem cijepio sam se cjepivom AstraZenece. Predano radimo na tome da se što više hrvatskih građana cijepi protiv COVID-19 kako bismo mogli nastaviti raditi i živjeti sa što manje rizika od zaraze. Svaki procijepljeni pojedinac veliki je doprinos zajedničkoj zaštiti i korak bliže prema ‘staro normalno’ #MisliNaDruge #CijepiSe #AstraZeneca”, napisao je Beroš na Facebooku.

Podsjetimo, prije tri dana priopćeno je da predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković spreman također se cijepiti.

“Spreman je cijepiti se cjepivom AstraZenece protiv covida-19, zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošem, budući da je prošlo otprilike šest mjeseci otkako je obolio koronu“, izvijestili su još u nedjelju iz ureda predsjednika Sabora.

Europska agencija za lijekove (EMA) provela je istragu te ustvrdila da je cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito.

Komentari