Plenković izrazio sućut obitelji Tuđman: Miroslav je imao viziju svog oca, ostavio je neizbrisiv trag

Profimedia

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković uputio je sućut obitelji Miroslava Tuđmana koji je preminuo u nedjelju u 75. godini života, priopćeno je iz hrvatske vlade.

“S velikom sam tugom primio vijest o smrti vašeg voljenog sina, brata, supruga i oca, istaknutog hrvatskog znanstvenika i političara, našeg dragog prijatelja i kolege Miroslava Tuđmana”, stoji u sućuti premijera Plenkovića obitelji Tuđman.

Miroslav Tuđman preminuo je u nedjelju navečer u Klinici za infektivne bolesti bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, priopćeno je iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora. Tuđman se, kako su prenijeli mediji, liječio od posljedica zaraze koronavirusom.

“Sin prvoga hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana i sudionik Domovinskoga rata, dao je doprinos ostvarenju vizije svoga oca – stvaranju slobodne, suverene, neovisne i demokratske Hrvatske, njezinom međunarodnom priznanju i teritorijalnoj cjelovitosti te izgradnji političkih, društvenih i znanstvenih institucija”, nastavlja se u poruci sućuti premijera Plenkovića.



On je istaknuo da nas je “napustio  u zreloj fazi života, obnašajući dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru u kome je predstavljao stranku koju je osnovao njegov otac, kojoj se i sam pridružio te njezinim uspjesima uvelike pridonio svojom razboritošću, mirnoćom i prirodnim autoritetom čovjeka koji je posvećen zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa”.

“Snažno se zalagao za obranu prava hrvatskog naroda u BiH i čuvanje ostavštine prvog hrvatskog predsjednika. U javnosti je prepoznat i kao autor znanstvenih rasprava u kojima je na argumentiran način govorio o stvarnim uzrocima ratova u Hrvatskoj i BiH. Sveučilišni profesor, publicist, zastupnik u Hrvatskom saboru i jedan od utemeljitelja hrvatskog obavještajnog sustava svojim je stručnim, pedantnim i marljivim političkim, društvenim i akademskim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povijesti”, ističe se u sućuti predsjednika vlade.

“U ovim tužnim i bolnim trenucima za vašu obitelj, sve prijatelje, kolege i poznanike dragog Miroslava, molim vas da primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja, u ime Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske demokratske zajednice i moje osobno”, dodaje se.

Komentari