PLENKOVIĆ IZ BRUXELLESA PORUČIO: ‘Vijeće je prvi put ovako jasno izrazilo da se BiH dodijeli status kandidata’

Damir Krajac / CROPIX

Čelnici država članica EU-a donijeli su u četvrtak u Bruxellesu povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji. Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon sastanka rekao da se cijelo poslijepodne razgovaralo o zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i BiH.

“Imali smo veliku raspravu o zemljama jugoistočne Europe. Nas nekoliko je, moram priznati da je Hrvatska, kao što i doliči, najveći zagovornik BiH, uspjeli smo napraviti formulaciju gdje je Europsko vijeće prvi put ovako jasno izrazilo spremnost da se dodijeli BiH status kandidata”, rekao je Plenković te dodao:

“Za to je potrebno da EK izvijesti o najbitnijim reformama koje su sadržane u zaključcima Vijeća i mišljenju Komisije. Iz njih treba izvući one koje su najvažniji i nakon toga je Vijeće spremno dodijeliti status kandidata.”

Hrvatskoj je to važno, kaže Plenković, jer je to nama susjedna zemlja u kojoj živi pola milijuna Hrvata.“Želimo da ulovi korak s drugim zemljama regije. Poruka je također liderima BiH da se hitno pristupi reformi ustava, izbornog zakona, kako bi se i taj ključni preduvjet za izbore u listopadu mogao dovršiti na najbolji mogući način. S te strane, gledajući sve okolnosti, puno zemalja je bilo rezervirano prema BiH, ovo je danas veliki pozitivan signal prema nama susjednoj zemlji, a možemo reći zahvaljujući Hrvatskoj”, rekao je Plenković, prenosi N1.

 

Komentari