Plenković: Imamo nultu toleranciju na korupciju i to znači da će se suzbijanje korupcije nastaviti bez obzira na stranačku pripadnost

Foto: Damir Krajač/Cropix

Otklonit ćemo sve oporbene inicijative za destabiliziranje parlamentarne većine, rekao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas poslijepodne nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a, optuživši oporbu da udruženo nastoji profitirati na plinskoj aferi u kojoj je Ina oštećena za više od milijardu kuna. Rekao je i da će u četvrtak javnosti predstaviti paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata koji će biti “pravedan, snažan, sveobuhvatan” te omogućiti da hrvatski građani cijelu jesensku i zimsku sezonu imaju dovoljno plina i struje, a da budu u stanju to financijski iznijeti.

Plenković je između ostalog rekao da su se osvrnuli na aktualnu aferu u Ini, rekavši da je loše da se tako nešto dogodilo, ali da je dobro da su institucije države reagirale te da jedan dio ukradenog novca već “transferiran, zamrznut, dakle, nije negdje nestao”.

– Nadzor koji je trajao sve ovo vrijeme imao je puni efekt, rekao je Plenković.

Rekao je i da Uprava Ine više nema povjerenje Vlade kao jednoga od suvlasnika.



– Mi ćemo tu povlačiti poteze, u srijedu su dogovoreni kontakti s drugim suvlasnikom, MOL-om, gdje ćemo jasno iznijeti našu poziciju, rekao je Plenković.

Ustvrdio je i da “oporba udruženo nastoji profitirati na ovoj aferi”, što razumije kao političar, ali da je jasna situacija da je riječ o pojedincima, a ne nekakvom politički sponzoriranom ili organiziranom naporu koji bi se mogao pripisati bilo kome, a kamoli stranci ili politici Vlade.

– Imamo nultu toleranciju na korupciju i to znači da će se suzbijanje korupcije nastaviti bez obzira na stranačku pripadnost, ime i prezime bilo koga o kome se radi, rekao je.

Poručio da će otkloniti sve oporbene inicijative za destabiliziranje parlamentarne većine. Naš prioritet su građani i gospodarstvo, u četvrtak ćemo izaći s paketom mjera, rekao je Plenković. Dodao je da su danas na stranačkim tijelima iznijeli konture paketa koji će biti “pravedan, snažan, sveobuhvatan”, koji će ići za subvencijama koje se tiču cijena struje i plina, koji će također limitirati rast cijena određenih proizvoda, te omogućiti da hrvatski građani cijelu jesensku i zimsku sezonu imaju dovoljno plina i struje, a da budu u stanju to financijski iznijeti.

Neki od članova vladajućeg HDZ-a koji su danas poslijepodne dolazili na sjednicu kratko su komentirali najavljene mjere, ali nisu željeli govoriti o konkretnom iznosu.

Plenković je na pitanje hoće li mjere biti “moćne” odgovorio potvrdno.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da su mjere spremne, odnosno da ih “finiširaju”. Na pitanje koliko su vrijedne odgovorio je: “Dosta”, ali na pitanje hoće li biti teške 6 milijardi ili više rekao je:

– Ne mogu vam još to reći, ali bit će jako dobre. Idemo široko, idemo sveobuhvatno, rekao je Butković.

Uključuju li plin ili samo struju?

– Sve uključuju. Uključuje sve one kojima je potrebna pomoć i kojima treba olakšati da svladaju ovu energetsku krizu, rekao je Butković, dodajući da su obuhvaćeni i građani i poduzetnici.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da će mjere biti “jako snažne i odmjerene i s osjećajem za najpotrebitije”.

Na pitanje ima li Hrvatska novca za to odgovorio je: “Bit će”.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da se mjere, koliko zna, završavaju u Vladi te da vjeruje da će biti kvalitetne, sveobuhvatne i održive. Dodao je da uključuju struju i plin te da vjeruje da će naći dobru mjeru kome i kako treba pomoći.

– Trebat će naći jedan dobar balans između onoga što država može učiniti i kako očuvati radna mjesta, zaštititi i velike i male kompanije, odgovorio je na pitanje uključuju li mjere i velike poduzetnike, dodajući da vjeruje da će u paketu biti svi oni koji su važni za hrvatsko gospodarstvo.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić na pitanje o mjerama rekao je samo: “Bit će”.

Komentari