Plenković ima jednog suparnika manje: Karamarko odustao od utrke za šefa HDZ-a?

Goran Mehkek / CROPIX

Čini se da je Tomislav Karamarko definitivno odustao od namjere da se kandidira za predsjednika HDZ-a na izborima čiji će će prvi krug održati 15. ožujka ove godine.

Ljudi bliski Karamarkovoj kampanji navode da je gotovo 95 posto sigurno da bivši predsjednik HDZ-a neće sudjelovati u unutarstranačkim izborima. Tu svoju odluku još nije priopćio članovima svog nefromalnog tima koji već mjesecima u stranci lobiraju za njega među stranačkim članstvom. Očekuje se da bi to mogao napravit u sljedećim danima.

Karamarko je zadnjih tjedana razgovara s Mirom Kovačom i ljudima oko njega koji su mu sugerirali da podrži ovog nekadašnjeg ministra vanjskih poslova u njegovoj namjeri da smjeni Andreja Plenkovića s pozicije predsjednika stranke. Karamarko još nije donio konačnu odluku o tome hoće li podržati Kovača, a definitivno se neće kandidirati ni za jednog od četiri potpredsjednika stranke.

U utrci za šefa HDZ-a navodno ga je pokolebala pojava bloka koji čine Kovač koji se kandidira za predsjednika, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji želi biti zamjenik predsjednika HDZ-a i Davor Ivo Stier koji će se kandidirati za potpredsjednika stranke, piše Novi list.



“Ne čini se vjerojatnim da bi u današnjim okolnostima Tomislav Karamarko mogao biti izabran za predsjednika HDZ-a. U Hrvatskoj politici nemamo iskustva s povratkom onih političara koji su jednom iz politike otišli. HDZ je uveo sustav ‘pobjedi ili nestani’, te gospodin Karamarko nakon što se nije uspjela održati vlada u čijem sastavljanju je on sudjelovao, ali je nakon što je sudjelovao u rušenju te vlade, on se povukao iz operativne politike”, komentirao je politički analitičar Davor Gjenero.

Davor Gjenero za Otvoreno: Ne čini se vjerojatnim da bi Karamarko mogao postati predsjednikom HDZ-a

Komentari