Plenković i Grbin o izboru predsjednika Vrhovnog suda

Nakon što je na saborskom Odboru za pravosuđe odgođeno glasovanje o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda, lideri dvije najveće stranke komentirali su mogući konsenzus.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da će se oko kandidata još konzultirati s partnerima te nije htio komentirati ima li sudac Radovan Dobronić, kandidat kojeg će predložiti predsjednik Zoran Milanović, njegovu podršku. S druge strane predsjednik SDP-a Peđa Grbin istaknuo je da će glasovati upravo za njega.

“Promjena samo jedne osobe na čelu Vrhovnog suda ne može biti dovoljna da se hrvatsko pravosuđe reformira. Ne može, naprosto sama promjena jedne osobe nikad nije dovoljna, ali može biti dobar korak u pravom smjeru. Zato ću ja svim svojim kolegicama i kolegicama predložiti, a uvjeren sam da će me oni u tome podržati, da glasamo za prijedlog za imenovanje sudca Dobronića predsjednikom Vrhovnog suda RH”, poručio je Peđa Grbin.

“Reformu pravosuđa radi Vlada, radi Sabor, rade mjere, rade zakoni, rade mjerila u konačnici, radi brzina rada sudova, kontrola, način izbora, ne radi to predsjednik Vrhovnog suda. Obavit ćemo još dodatne konzultacije, ne znam kako se čini, jer imam drugog posla pa nisam stigao satima pratiti saslušanja, imam neke male rezimee, ali o tome ćemo kada se konzultiramo s partnerima”, rekao je premijer Andrej Plenković, prenosi HRT.



Komentari