Plenković: Hrvatska je napravila profesionalnu evaluaciju vrijednosti MOL-ovog udjela u Ini

Zeljko Puhovski / CROPIX

Imamo ogromnu aferu, loš sustav upravljanja i odlučivanja i tako ne može ostati, rekao je premijer Andrej Plenković komentirajući plinsku aferu. Plenković je u posjetu Virovitičko-podravskoj županiji gdje je odradio sastanke sa županom i virovitičkim gradonačelnikom, a sudjelovao je i na svečanom otvorenju sajma Viroexpo.

– Ministar Filipović obavit će komunikaciju s drugim najvećim suvlasnikom u Ini, to je MOL. Naša pozicija je ista. Cijela ova afera ima tri dimenzije – prva je kazneno-pravna i o tome će voditi računa  nadležna tijela, druga je upravljačka i tu moramo staviti sve karte na stol. Ovakva situacija ne može dalje ići. Nije normalno da netko na toj razini arbitrarno određuje cijene plina, a da o tome iznad njega nitko ništa ne zna niti da o tome izvještava nadležne, rekao je premijer Plenković.

– Imamo ogromnu aferu, loš sustav upravljanja i odlučivanja i tako ne može ostati. Znamo da su i ranije vlade to pokušavale promijeniti i nisu uspjele, ali s ovakvim podacima i iskustvom – ovo jednostavno ovako ne ide, dodao je.

Ponovio je da će se tražiti odgovornost cijele Uprave Ine, hrvatskih i mađarskih članova.



– Ovo je sistemska greška, rekao bih.

Plenković je istaknuo kako Vlada koristi sve mehanizme koje ima na raspolaganju.

Govorio je i o najavljenom otkupu Ine od MOL-a.

– Hrvatska je napravila profesionalnu evaluaciju vrijednosti MOL-ovog udjela u Ini, za to smo im ponudili određenu cijenu, ali oni nisu prihvatili. Mi nismo kolekcionar umjetnina koji će platiti afektivnu cijenu koja je drugačija od procjene. Oni nisu to htjeli prodati, to smo lani objasnili nekoliko puta. Nije da mi nismo htjeli ili da nismo poduzeli što smo trebali, naprotiv. Da bi se ta transakcija izvela potreban je dogovor obiju strana, poručio je premijer.

– Što se tiče odluka da se ide u privatizaciju Ine, to pitajte ljude iz 2003. i 2008. Kao u mnogim slučajevima, ovo su naslijeđeni dosjei s kojima se vlade nakon toga bave, bave na način na koji smatra da može. Mislim da je naša namjera o otkupu MOL-ovog udjela u Ini politički, ekonomski, energetski, s aspekta nacionalnog interesa ispravna, ali da bismo to učinili moramo doći do dogovora.

Plenković je poručio kako nije njegova vlada išla u prvi i drugi krug privatizacije Ine, a još manje razgovarala o upravljačkim pravima i metodologiji upravljanja.

– Ministar Filipović je dobio zadaću i on to radi, da dobije sve podatke koji su nam bitni, rekao je premijer.

Komentari