Plenković: Hrvatska i Kosovo u nesrećama djeluju zajedno, dobro se razumijemo

Andrej Plenković i Albin Kurti Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je odnose Hrvatske i Kosova u intervjuu za kosovsko-albanski portal Albanian Post. 

“U nesrećama i stojimo i djelujemo zajedno. To smo pokazali, ne samo u ovoj neprilici, već i u ranijim kriznim situacijama i ugrozama u proteklih trideset godina. Hrvatska i Kosovo imaju kvalitetne bilateralne odnose i dobro se razumijemo jer znamo koliko je zahtjevan put do samostalnosti i izgradnja vlastite države”, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je Hrvatska bila među prvim zemljama koje su priznale neovisnost Kosova i da aktivno zagovara europski put Kosova.

Prošle nedjelje je, podsjetimo, kod Slavonskog Broda izletio s ceste kosovski autobus koji je putovao iz Frankfurta do Kosova. Poginulo je 10 kosovskih državljana, a 10 je teško ozlijeđeno. U posjet stradalima došao je i kosovski premijer Albin Kurti.



“Premijer Kurti želio je posjetiti sve kosovske državljane. Pokazao je veliku privrženost svome narodu i ljudima u teškoj tragediji koja se dogodila”.

Istaknuo je da su hrvatske vlasti učinile za “kosovske državljane sve što bismo i za naše državljane”, a brzom je reakcijom spriječeno da broj žrtava dodatno ne poraste.

U petak je na zgradi kosovske vlade u Prištini osvanula projekcija hrvatske zastave u znak zahvalnosti za pomoć stradalima u nesreći kod Slavonskog Broda, kao i natpis na albanskome: “Hvala, Hrvatska”.

Komentari