Plenković: Hrvati moraju biti ravnopravni s ostalim narodima u BiH, to je jedna tema u kojoj postoji suglasje Predsjednika RH i Vlade

Screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Dubrovniku je na Dubrovnik Forumu. Govoreći o sastancima koje je održao sa stranim političarima rekao je da su takvi sastanci prigoda “da još jednom vrlo jasno pojasni politiku Hrvatske prema Bosni i Hercegovini”. Pritom je naglasio nužnost ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda. 

“Ako ima i jedna tema u kojoj postoji suglasje između Vlade i predsjednika Republike, to je ravnopravnost Hrvata”, rekao je Plenković.

Na upit o tome, hoće li i Hrvatska zabraniti ulaz u zemlju svima onima koji nisu cijepljeni, kao što to planira Malta, rekao je da sada “nismo u toj situaciji”.

“Malta je cijepila izrazito veliki broj svojih sugrađana. Kod njih očito dolazi do nekih situacija koje su uzrokovane većim brojem turista. Moramo biti oprezni, čuvati sezonu i nastojati imati puno bolji rezultat. Mislim da smo na dobrom putu, a svatko treba dati svoj doprinos”, naglasio je.



Dodao je kako je sada u Hrvatskoj cijepljeno gotovo 46 posto odraslih ljudi.

‘Nećemo dati novac za cijepljenje, nije pošteno prema onima koji su cijepljeni’, rekao je premijer

“Ja bih volio da se taj trend nastavi i da se što veći broj građana zaštiti. Što više, to bolje. Mi sigurno nećemo davati novac da se netko cijepi. Što ćemo onda sa svim ovima koji su se cijepili. Postoji jedan zdrav razum i visoki stupanj informiranosti koji bi svi trebali imati”, istaknuo je premijer.

Osvrnuo se i na inicijativu Radničke fronte da, ako blagdan pada na vikend, da se on prebacuje na prvi sljedeći radni dan, te napomenuo kako “o tome ne zna ništa”.

Još jednom se osvrnuo na izborni zakon u BiH.

“Jedan konstitutivni narod se osjeća nezadovoljno. 2006. je netko odlučio da se može preglasati Hrvate inženjeringom i od tada imamo situaciju koju imamo. Nije to do Hrvata nego do nekog drugog. Izbori u BiH su predviđeni u listopadu 2022. Ja bih bio sretan kad bi se postigao konsezus među političkim stranakma u BiH do kraja ove godine”, zaključio je Plenković.

Komentari