Plenković: HDZ neće podržati Đurđević, pristala je biti dio protuzakonite procedure i dopustila je da ju Milanović vuče kroz blato

Andrej Plenković Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković govorio je o potporama i epidemiološkoj situaciji. 

“Vlada je odlučila da zaključkom zadužimo vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da se zadrži mjera od 4000 kuna i za travanj za sve one subjekte koji su prema kriterijima u mogućnosti tražiti tu vrstu podrške. Nastavit ćemo i s mjerom za nadoknadu fiksnih troškova za one subjekte kojima je zbog ograničenja poslovna aktivnost onemogućena, rekao je poslije užeg kabineta Vlade.

Dodao je da će struja i u travnju biti nadoknađena za sve one koji su nastradali u potresu na Banovini. Hrvatske autoceste će nastaviti s nenaplatom cestarine od Zagreba prema Sisku i u mjesecu travnju.

“Gledat ćemo u svim onim situacijama gdje je epidemiološka slika lošija, da se razmotri prelazak na model C obrazovanja, tj. da škole pređu na online sustav. Detaljnije o tome ćemo govoriti sutra, odnosno u petak”, navodi, prenosi N1.



“Jutros smo Beroš, Jandroković i ja primili cjepivo AstraZenece. To je naš doprinos da pokažemo da su sva cjepiva učinkovita protiv covida-19”, komentirao je cijepljenje.

“Što se tiče cijele priče oko pravosuđa i izbora predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda, mislim da je važno da hrvatska javnost razumije koncept neovisnosti pravosuđa. Meni se čini da nema dovoljno shvaćanja što je neovisnost pravosuđa. To znači da izvršna vlast nema apsolutno nikakvu ovlast u vezi radnji koje vodi Državno odvjetništvo ili postupaka koji se vode pred sudovima. Mi ne utječemo na to koji će se postupci pokrenuti, kako će se kvalificirati pojedino kazneno djelo, o određivanju pritvora, o krivnji, visini kazne za počinitelje kaznenih djela. Izvršna vlast s tim nema ništa”, rekao je.

Dodao je: “S druge strane, sudovi odlučuju samostalno i to je njihova zadaća. Jako je važno imati na umu da se svi pravosudni dužnosnici, osim glavnog državnog odvjetnika i predsjednika Vrhovnog suda, sve ostale biraju njihove kolege i to od 2010. godine. To je 11 godina. Suce biraju suci i profesori prava uz prisutnost jednog predstavnika parlamentarne većine i oporbe. Ista stvar je i kod izbora državnog odvjetnika”.

“Ova teza da HDZ ima šapu na pravosuđu, da državni odvjetnici rade na naš mig, ta je teza lažna, netočna, kriva, to je jedan politički spin u kojoj predsjednik Republike nastupa kao lider ljevice u Hrvatskoj, a ne kao predsjednik. To nije zadaća predsjednika Republike. On ne može glumiti nekoga tko je kvazi lider oporbe. Možda zato što mu je žao da mu je lider SDP-a slab, da je rejting SDP-a pao. Oni su se sveli na puke izvođače tehničkih radova predsjednika Republike”.

“Cijeli ovaj pokušaj vidim kao pokušaj predsjednika da rasklima parlamentarnu većinu. Kao što je cijela procedura kriva i on to jako dobro zna, što se grbo rodi, to vrijeme ne ispravi”, smatra.

Tvrdi da je profesorica Zlata Đurđević pristala biti dio protuzakonite procedure.

“Moj stav o njoj prije i poslije tog njenog pristanka, a ne možemo za nju reći kao vrsnu pravnu stručnjakinju, da nije znala da se upušta u protuzakonitu aktivnost, osobi koja je znala da se treba javiti na poziv koje je Ministarstvo pravosuđa napravilo za kandidature za suca Europskog suda za ljudska prava. Ta ista kandidatkinja se javila na taj poziv. Ova Vlada je napravila što? Napravila je razgovore s kandidatima i selektirala je troje kandidata i jednog rezervnog kandidata. Jedna od kandidatkinja je sutkinja Ustavnog suda, Lovorka Kušan, koja uglavnom ima izdvojena mišljenja i glasa protiv svih ovih osjetljivih situacija. Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda jedan od kandidata, profesor Derenčinović jedan od kandidata i četvrta kao rezervna je profesorica Đurđević. Inzistiram na tome da je profesorica Đurđević tada znala da postoji poziv i javila se. Sada je isto znala da je bio javni poziv i propustila se javiti”.

Smatra da je na ovaj način poslala poruku da ne može biti kandidatkinja za najviše pravosudno tijelo u RH.

“Osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može biti predsjednica Vrhovnog suda. Ona se pustila da je predsjednik Milanović vuče kroz blato i time diskvalificira. HDZ je neće podržati”, poručio je.

Teza da je Đuro Sessa jedan od HDZ-ovih kandidata isto nije točna. To je jedna laž, koju otklanjam. Gospodin Sessa se javio svojom voljom, nije se javio na nagovor Vlade, HDZ-a, preko nečije šape ili nečijeg miga. Jasno je i nama i njima da on sigurno neće biti predložen od strane predsjednika, rekao je Plenković.

‘Đurđević pristala biti dio nezakonite procedure’

Moj je dojam da je Zlata Đurđević jedina koja je pristala biti u protuzakonitoj proceduri, ali nije jedina predsjednikova kandidatkinja, rekao je Plenković.

Smatram da postoji dovoljno vremena da se postigne adekvatno rješenje, koje će omogućiti da na zakonit način izaberemo nekog drugog za predsjednika, odnosno predsjednicu Vrhovnog suda. Profesorica Đurđević je, nažalost, prihvatila biti dio nezakonite procedure i time je sebe diskvalificirala, rekao je Plenković.

Činjenica da je danas stiglo pismo koje je predsjednik uputio svim zastupnicima, u potpunosti ignoriravši da je Hrvatski sabor već očitovao u petak, u potpunosti ignoriravši odluku Ustavnog suda, koja je javnosti poznata, to znači da on dva puta ide o istom. To neće proći, nikako ne može proći, rekao je Plenković.

Što se tiče činjenice da Plenković očito nije čuo pa je uputio dopis današnjim datumom, on očito ignorira i ne poštuje stav Ustavnog suda. Otpočetka je bilo jasno da je krenuo u proceduru koja je protiv zakona, rekao je Plenković.

On je trenutno u svojevrsnoj političkoj akciji, ovo nije postupanje predsjednika po Ustavu i zakonu, ovo je jedan politički pamflet, koji nastoji simplificirati temu stanja u pravosuđu, gdje ćemo krenuti u reformu tako da ćemo izabrati baš jednu jedinu osobu koja je pristala biti nekandidat, pristala je proći kroz blato, pristala je završiti u protuzakonitoj proceduri i to predstavljati kao reformu pravosuđa. Jedna osoba na čelu Vrhovnog suda ne može predstavljati reformu pravosuđa, rekao je Plenković.

‘HDZ nema veze sa stanjem u pravosuđu’

Ja sam predsjednik HDZ-a već pet godina, nikad nisam čuo za članove Županijskog suda u Osijeku niti čime se oni bave. Zato odbacujem teze da HDZ ima neke veze sa stanjem u pravosuđu. Nema, nikakve veze nema, rekao je Plenković.

Što je to Milanović napravio po pitanju pravosuđa? Što je to Milanović napravio bolje u odnosu na reformu pravosuđa koju radimo mi? Volio bih da mi netko to kaže. To da se danas poziva na provjetravanje Vrhovnog suda, a on u vrijeme premijerskog mandata u suradnji s predsjednikom Josipovićem daje već treći mandat gospodinu Hervatinu za Vrhovni sud. To je spin. On je učinio medvjeđu uslugu profesorici Đurđević, meni je nje žao, kao kolegi, rekao je Plenković.

Apsolutno treba ispitati sve ovo što se dogodilo. Ja bih pozvao DORH da svaki dan objavi što zna, da javnosti kaže jasno i glasno što se radi. Bilo bi dobro da kažu ono što mogu kazati i ponove to svaki dan, jer kad kažu jednom u deset dana, nije dosta, a ne da se postavljaju pitanja izvršnoj vlasti, jer mi nismo adresa, rekao je Plenković.

O Zoranu Mamiću i napuštanju Hrvatske

Što se tiče slučaja prelaska granice, sud koji je izricao kaznu je mogao i trebao izreći mjeru zabrane napuštanja zemlje, bez ikakve dileme, ako ima dovoljno indicija u nekom konkretnom predmetu, da netko ima državljanstvo neke druge zemlje. Koja to logika u smislenom zaključivanju i prosuđivanju vam naloži da ne izreknete takvu mjeru? Onaj tko ima tu ulogu prema zakonu to može napraviti, rekao je Plenković.

Svatko onaj tko je dobio pravomoćnu presudu iznad pet godina, automatski ide u zatvor. U konkretnom slučaju je dovoljno instrumenata da se spriječi takav potez. Instrumenti su tu, samo ih je trebalo iskoristiti, rekao je Plenković.

Mogućnost lockdowna?

Hrvatska nikad nije bila u potpunom zaključavanju, onome što se zove lockdown. Radila su kina, kazališta, muzeji, otvorili smo terase, nastojali smo koliko toliko osigurati normalno odvijanje života u Hrvatskoj. Ako netko radi i dobiva potpore, a onda se utvrdi da se u tom objektu ne poštuju preporuke, onda to nije logično da i radiš i ne poštuješ preporuke i dobivaš naknadu. To je sasvim logično i odgovorno rezoniranje u situaciji na koju treba reagirati, rekao je Plenković.

Komentari