Plenković: Godina drugog mandata je godina gdje smo imali dva vala pandemije i potres na Banovini

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković Saboru podnosi Godišnje izvješće o radu svoje Vlade. Riječ je o obvezi prema saborskom Poslovniku, a o premijerovu izvješću raspravljat će zastupnički klubovi. Sjednica je počela iznošenjem stajališta saborskih Klubova.

– Godina drugog mandata godina je u kojoj smo imali dva vala pandemije i razorni potres na Banovini i koju smo započeli s rekordnim padom BDP-a a završavamo je s rekordnim rastom cijena energenata, novim valom epidemije i izraženijjim klimatskim promjenama, poručio je na početku izlaganja premijer Andrej Plenković. Dodao je kako je vlada “snažnim mjerama uspjela očuvati radna mjesta, spriječila val stečaja te imamo najviše zaposlenih u zadnjih 13 godina.

Godina je ovo nastavio je premijer – snažnog gospodarskog oporavka, godina kad smo uspjeli spojiti Pelješki most, završili Istarski ipsilon, odabrali nove borbene avione Rafale i osigurali ukidanje viza za SAD. Podsjetio je da smo u završnoj fazi ulaska u eurozonu te kako snažimo položaj Hrvatske u svijetu i razvijamo odnose sa susjedima.

Uoči premijerovog obraćanja stanku je zatražio Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) zbog kako kaže “nespremnosti Hrvatske da uđe u eurozonu” te Mostov Božo Petrov kako bi “upozorili na težinu stanja u Hrvatskoj”. Emil Daus (IDS) zatražio je stanku kako bi govorio o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i najavljenoj centralizaciji sustava zdravstva. Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta kazao je kako se nada da će premijer iznijeti sadržaj razgovora vezano za nestale u Domovinskome ratu.



Ispred Zeleno-lijevog bloka Urša Raukar-Gamulin zatražila je stanku i apelirala na Vladu vezano za veliki broj novozaraženih koronavirusom i sporosti obnove nakon potresa. Stanke su zatražili i Katarina Peović ispred kluba HSS/Radnička fronta vezano za minimalnu plaću, koja je među najmanjima u EU-u i koja je u ‘minimalnom rastu’ te Dalija Orešković u ime Kluba Centra i Glasa upozoravajući na potrebu reforme pravosuđa. Stanke su zatražili i Domagoj Hajduković uime Kluba socijaldemokrata te Peđa Grbin (SDP) i Branko Bačić (HDZ).

 

Komentari