PLENKOVIĆ DOBIO PO DŽEPU! Zbog nesklada u imovinskoj kartici mora platiti kaznu

Damjan Tadić/Cropix

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je na sjednici donijelo jednoglasnu odluku prema kojoj je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zbog nesklada u imovinskoj kartici izrečena kazna u iznosu od tri tisuće kuna.

Srećom, u ova teška vremena kaznu može platiti i na rate, javlja Dnevno.

Sve je potvrdila i predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Premijer se žalio na odluku Povjerenstva zbog postupka koji je pokrenut protiv njega. U očitovanju je naveo da je pored plaće u tom razdoblju njegova supruga ostvarivala i druge prihode, pa nije smatrala shodnim prijavljivati manji iznos, a što se tiče nepopisivanje nekretnine stečene 1997. godine u općini Makoše kod Dubrovnika, stoji kako Ana Maslać Plenković nije imala saznanja da je suvlasnica te nekretnine.Tako u očitovanju stoji da to nije mogao znati ni premijer.

Na sjednici je pojašnjeno kako je došlo do manjeg nesrazmjera u imovinskoj kartici, ali i istaknuto da su dužnosnici dužni navesti precizne podatke. Imajući u vidu ta dva propusta, Povjerenstvo je utvrdilo da je došlo do nesuglasja, no morat će platiti kaznu u iznosu od tri tisuće kuna koju može platiti u tri jednake rate.

Postupak pokrenut prošle godine
Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera početkom listopada prošle godine.

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje jer je bila na porodiljnom i roditeljskom dopustu do treće godine djetetova života.

Osim toga, Plenković je propustio upisati u karticu da je njegova supruga 1997. godine naslijedila trećinu parcele u katastarskoj općini Makoše kod Dubrovnika, koja ima 759 četvornih metara s kućom od 61 četvornog metra bruto površine.

Premijerova supruga je, naime, suvlasnica trećine parcele koju je naslijedila još kao maloljetna nakon smrti oca i nije, kako tvrdi, za suvlasnički udio niti znala jer u naravi tu nekretninu ne koristi.

 

Komentari