Plenković: Do prvog svibnja u RH bi trebalo biti oko milijun doza cjepiva

screenshot HRT

Premijer Andrej Plenković izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je prilikom posjeta Bruxellesu jedna od tema bila inzistiranje Hrvatske da se ubrza distribucija cjepiva.

“Hrvatska Vlada je za sada naručila 6,8 milijuna doza cjepiva. Za sada je došlo oko 430.000. Do prvog svibnja bi trebalo biti oko milijun doza cjepiva u Hrvatskoj. Sve je to nešto sporije od očekivanja”, kazao je.

“Problemi nastaju u ogromnim narudžbama. Velike količine naručili su i EU i druge države diljem svijeta. Kao drugo, nakon što su u rekordno brzom roku i Pfizer i Moderna i AstraZeneca i Johnson&Johnson uspjeli otkriti cjepivo i počeli proizvodnju, sami proizvodni kapaciteti nisu toliki da bi isporuka bila brza onako kako bismo mi htjeli”, rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je da je još jednom želio naglasiti koliko je Hrvatskoj potrebno cjepivo, jer smo mi turistička država. Dodaje da Hrvatska želi ući u turističku sezonu sa što više procijepljenih hrvatskih građana, a potom da se osigura na razini EU-a da se sloboda kretanja napravi na način koji je siguran.



“Stoga će izaći Europska komisija idući tjedan s prijedlogom potvrde za tri kategorije građana – za one koji su cijepljeni, ili su preboljeli covid ili pak imaju negativni test”, kazao je.

Govoreći o raspodjeli cjepiva Plenković je rekao da je Hrvatska od ljeta, kada su počeli pregovori s farmaceutskim kompanijama, postupno dobivali signale od Europske komisije o pregovorima. Tijekom ljeta sve dostupne informacije upućivale su da će cjepiva AstraZenece najbrže biti gotovo i najbrže biti odobrena. Onda se tu nešto zakompliciralo, kazao je i podsjetio da je Hrvatska odmah prema njima išla s velikom narudžbom, od 2,7 milijuna doza.

“Ovisno o tome kako koja farmaceutska kompanija dostavlja svoja cjepiva, tako se to i distribuira. U ovome trenutku nama je šteta da smo najviše naručili od AstraZenece zato jer su oni usporili svoju dinamiku. No jednom kada se to konsolidira mi bismo mogli dobiti jako velike količine cjepiva AstraZenece”, dodaje.

Komentirao je slučaj 91-godišnjakinje koja je preminula treći dan nakon što je primila cjepivo AstraZenece. Kazao je da je razgovarao s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

“On je u kontaktu s ravnateljem HALMED-a i podatke koje imaju su takvi da ne vide nikakvu uzročno-posljedičnu vezu između smrti gospođe koja je preminula te primanja cjepiva. Još uvijek sve ispituju. Konzultirat će se i s Europskom agencijom za lijekove”, rekao je.

Smatra da odluku o eventualnom zaustavljanje cijepljenja s cjepivom AstraZenece mora donijeti struka, a da ne smije biti riječ o voluntarizmu.

Kazao je da prema informacijama ravnatelja HZJZ-a nije točno da ljudi odbijaju cjepivo AstraZenece.

“Nitko ne stavlja na tržište cjepivo koje je nepouzdano i neodobreno. Prvo je stav Svjetske zdravstvene organizacije, potom Europske agencije za lijekove, a onda Hrvatske agencije za lijekove. To su institucije kojima moramo vjerovati”, izjavio je premijer Plenković za HRT.

Komentari