PLENKOVIĆ: David Sassoli “bio je veliki političar, veliki čovjek, Talijan, Europljanin, prijatelj Hrvatske

Večeras u Strasburu počinje prvo ovogodišnje plenarno zasjedanje Europskog parlamenta. Zasjedanje je počelo ceremonijom odavanja počasti preminulom predsjedniku Parlamenta Davidu Sassoliju.

David Sassoli “bio je velik političar, velik čovjek, Talijan, Europljanin, prijatelj Hrvatske, rekao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak uoči odavanja počasti pokojnom predsjedniku Europskog parlamenta.

David Sassoli “bio je veliki političar, veliki čovjek, Talijan, Europljanin, prijatelj Hrvatske, čovjek s kojim sam radio u EP-u prije nekoliko godina, predsjednik EP-a u vrijeme prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a i, naravno, kolega s kojim sam se često viđao na početku svakog Europskog vijeća”, rekao je Plenković novinarima u Strasbourgu.

David Maria Sassoli, rođen u Firenci 30. svibnja 1956., bio je dugogodišnji novinar prije nego što je 2009. izabran u EP, a desetljeće poslije zasjeo na čelo te institucije.Preminuo je 11. siječnja u bolnici u Avianu gdje je bio hospitaliziran od 26. prosinca “zbog teških komplikacija disfunkcije imunološkog sustava”.

Plenković je dodao da je Sassoli bio čovjek koji “nas je dobro poznavao, podržavao put Hrvatske i prema šengenskom prostoru i prema europodručju”.

– S obzirom da je riječ o čovjeku koji se istinski davao i gradio mostove u ovoj kući europske demokracije, a to je EP, i osobno mi je žao da nas je prerano napustio, rekao je hrvatski premijer.

Plenković se prije odavanja počasti pokojnom predsjedniku EP-a susreo s obnašateljicom dužnosti predsjednice EP-a Robertom Metsolom koja bi mogla naslijediti Sassolija.

– Vjerujemo da će EP pod njezinim predsjedanjem u prvoj polovici 2022. usvojiti pozitivno mišljenje o pristupanju Hrvatske u eurozonu, tvitao je premijer.

Komentari