Plenković: Cjepivo će stići čim bude registrirano

Ilustracija

Hrvatska od više tvrtki i u suradnji s Europskom unijom naručuje cjepivo protiv koronavirusa, a ono će građanima biti osigurano na vrijeme i čim bude registrirano, izvijestio je premijer Andrej Plenković u subotu na konferenciji za novinare.

U dogovoru s EU-om, Hrvatska je po njegovim riječima zaključila nekoliko sporazuma o kupnji cjepiva unaprijed (Advance Purchase Agreements).

S AstraZeneca-om zaključen je sporazum o kupnji 300 milijuna doza za cijeli EU, a Hrvatska je naručila dva milijuna i 705 tisuća.

Sa Sanofijem je na EU-ovoj razini dogovorena kupnja također 300 milijuna doza cjepiva, a raspodjela po zemljama članicama će se odrediti u prosincu.



S tvrtkom Janssen Pharmaceutical Companies, poznatijom kao Johnson & Johnson, ugovoreno je za EU 200 milijuna doza, a za Hrvatsku je rezervirano 900 tisuća.

Na koncu, cjepivo koje će proizvoditi Pfizer i BioNTech ugovoreno je u 200 milijuna doza na razini EU-a i još 100 dodatnih milijuna doza, a Hrvatska je za sada rezervirala milijun doza.

“Vlada, Ministarstvo zdravstva i svi drugi angažirani vode računa o tome da naši građani dobiju cjepivo na vrijeme, čim ono bude registrirano”, rekao je Plenković, uz napomenu da će biti distribuirano najprije onima kojima je najpotrebnije.

Uplaćen novac bolnicama

Plenković je ujedno podsjetio da je vlada u petak na temelju rebalansa državnog proračuna dodijelila 1,34 milijardi kuna bolnicama za podmirenje dijela duga veledrogerijama, te da je za bolnice kojima je osnivač država (KBC-i, kliničke bolnice) osigurano je 868,1 milijuna kuna, a za bolnice u vlasništvu županija 472,7 milijuna kuna.

Sredstva su jučer uplaćena svim KBC-ima, rekao je Plenković.

“Kapitalno važnom” ocijenio je i jučerašnju odluku o državnoj pomoći Croatia Airlinesu od 88,5 milijuna kuna zbog štete nastale utjecajem pandemije covida-19 na poslovanje.

Do sada 14 tisuća poslodavaca zatražilo pomoć iz novog paketa

Premijer je izvijestio i da se za vladine mjere pomoći za očuvanje radnih mjesta donesene u listopadu, do sada prijavilo 14 tisuća poslodavaca koji zapošljavaju oko 70 tisuća radnika, a rok za podnošenje zahtjeva za listopad je 25. studenoga.

Očekuje da će se se kroz naknade za očuvanje radnih mjesta do kraja godine isplatiti više od osam milijardi kuna.

Osvrnuo se i na dogovor sa sindikatima o povećanju osnovice plaće u javnim i državnim službama za četiri posto od 1. siječnja 2021. godine te isplati božićnice od 1.500 kuna. Time je Vlada, kako je rekao, zaokružila četverogodišnju politiku povećanja osnovice za ukupno 18,3 posto. Osnovica je po njegovim riječima u tom razdoblju porasla za 952 kune, a minimalna plaća za 904 kune.

Komentari