Plenković čestitao novom rektoru Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poslao je u četvrtak čestitku velečasnom Marku Đurinu, koji je imenovan za rektora Papinskoga hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu.

“Povjerenje koje su Vam ukazali biskupi Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, a koje je potom potvrdila i Kongregacija za kler Svete Stolice, priznanje je Vašem višegodišnjem predanom radu i iskustvu u vođenju Zavoda na dužnosti vicerektora, u što sam se prilikom posjeta Zavodu i osobno imao prilike uvjeriti.

Uvjeren sam, gospodine rektore, da će Vašim uzdizanjem na ovu drevnu i časnu službu Zavod dodatno napredovati kao mjesto izobrazbe hrvatskog svećenstva i okupljanja hrvatskih hodočasnika u Rimu”, stoji u čestitki predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Velečasnog Marka Đurina, svećenika Varaždinske biskupije i dosadašnjeg vicerektora Zavoda, novim rektorom Papinskoga Hrvatskog zavoda svetoga Jeronima u Rimu, imenovala je Kongregacija za kler, dekretom od 9. siječnja 2020., na mandat od pet godina.



Marko Đurin rodio se 1985. godine u Varaždinu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završava 2003., a akademske godine 2003./2004. upisuje se na Katolički bogoslovni fakultet (KBF) Sveučilišta u Zagrebu, te istovremeno ulazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište kao kandidat Varaždinske biskupije. Diplomirao je 2008.,  a za prezbitera je zaređen 2009. u Varaždinu, gdje je obavljao službu biskupskog tajnika i predstojnika Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

 U rujnu 2012. biskup Josip Mrzljak šalje ga u Rim na poslijediplomski studij iz teologije braka i obitelji na Papinski institut Ivan Pavao II. za studije o braku i obitelji, gdje je magistrirao u lipnju 2014. te nastavio studij prema doktoratu. Od jeseni 2012. godine boravi u Papinskom Hrvatskom zavodu sv. Jeronima. Godine 2013. imenovan je vicerektorom Papinskog Zavoda, a sada je imenovan novim rektorom Zavoda.

Komentari