VIDEO Plenković o podizanju kreditnog rejtinga, dogovoru sa sindikatima…

Foto: Andrej Plenković/Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik vlade Andrej Plenković održat će konferenciju za novinare u povodu objave agencije Moody’s, koja je podigla kreditni rejting Hrvatske, u 13 sati, u Banskim dvorima. 

“Moody’s je sada jedina agencija koja nas drži jednu stepenicu ispod investicijskog rejtinga”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je agencija prepoznala angažman Vlade i upravljanje krizom uzrokovanom epidemijom koronavirusa.

“Ono što je posebno važno u ovoj ocjeni koju je objavio Moody’s je vrlo jasno prepoznata politika Vlade RH u ovoj kriznoj situaciji i kada je riječ o pravovremenoj reakciji na ekonomske i financijske posljedice covida, na kvalitetnu suradnju s HNB-om. Cijelo vrijeme govorimo da smo u proljeće, kada je ekonomska i financijska kriza zbog covida-19 eskalirala i kod nas i u drugim zemljama, poduzeli korake da održimo financiranje države i prihode koji su nam u tom trenutku bilo potrebni a nismo ih mogli ubirati na uobičajeni način”, kazao je Plenković.



“Ono što je posebno bitno je koliko je Moody’s u svojoj analizi opisao značenje našeg puta prema europodručju”, rekao je Plenković.

‘Ovo je pozitivna vijest’

“Pokazali smo da, ne samo da je Hrvatska u mogućnosti zadržati rejting kod ove dvije agencije, nego dobiti i iskorak kod Moody’sa koja je najkonzervativnija agencija. Ovo je pozitivna vijest”, dodao je.

Plenković je kazao da ovakve ocjene pokazuju da je Hrvatska na dobrom putu i da ostvaruje pozitivne rezultate.

“Što se tiče aktivnosti na Vladi, podsjećam da smo uputili za nacionalne bolnice 868 milijuna kuna. To uključuje novac za Klaićevu, Infektivnu kliniku, Nacionalnu memorijalnu bolnicu u Vukovaru. Istodobno, 472 milijuna kuna jučer je pušteno županijskim bolnicama. Dakle, 1,34 milijardi kuna jučer je realizirana. Još jedna odluka koja je kapitalno važna, odlučili smo dati 88,5 milijuna kuna kapitalne pomoći društvu Croatia Airlinesu”, poručio je Plenković.

“Mi smo u dogovoru s Europskom komisijom zaključili sporazume o kupnji cjepiva unaprijed”, rekao je i dodao je EU s AstraZenecom dogovorila 300 milijuna doza.

“Hrvatska je naručila 2 705 000 doza od AstraZenecom.”

Dogovor sa sindikatima

“Dogovorom od jučer od 1. siječnja 2021. ići će povećanje plaća ukupno za 4 posto za radnike i u javnim i državnim službama. U četiri godine povećali smo osnovicu za 18.3 posto. Uz konzistentno podizanje minimalne plaće u našem mandatu porast će za 904 kune.”

Uskoro opširnije…

Agencija Moody’s podigla je rejting Hrvatske za jedan stupanj, na ‘Ba1’, ističući pojačane institucionalne kapacitete i politički okvir na ulasku u ključnu fazu pristupa eurozoni i smanjenu izloženost dugu u inozemnoj valuti.

Hrvatska je u srpnju, usred poremećaja koje je prouzročio koronavirus, primljena u Europski tečajni mehanizam (ERM) II, uspješno zaključivši pripremnu fazu za ulazak u eurozonu zahvaljujući opsežnom programu reformi, konstatira agencija.

Efikasnost hrvatskih mjera poboljšana je u proteklim godinama, ocjenjuje Moody’s, zaključivši da su vlada i središnja banka osigurale predvidljiviji i stabilniji okvir za ekonomsku aktivnost u vrlo neizvjesnom okruženju.

Komentari