Plenković: Bilo bi dobro da DORH javnosti predstavi edukativnu konferenciju

Andrej Plenković/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a dao je izjavu medijima.

Rekao je da su na sjednici donijeli odluku o nastavku unutarstranačkih izbora, a razgovarali su i o sjednici sabora, kao i daljnjim aktivnostima Vlade.

Istražno povjerenstvo

“Jutros smo vidjeli da je oporba dala prijedlog koji odudara od dosadašnje prakse rada istražnih povjerenstava, koja su obično posvećena jednoj konkretnoj temi. Ovdje kao da se radi neka radna skupina – po meni daleko preširoko.

Oporba bi sada pokretala inicijative kao da naša pravosudna tijela – DORH, USKOK i policija – ne rade. A sve to vrijeme oni rade zakonito. Imamo iščuđavanje brojnih aktera zbog toga što oni rade zakonito”, rekao je Andrej Plenković pa dodao da, na prvi pogled, to što oporba traži izlazi iz okvira koji su predviđeni zakonom.

Upitan smatra li Zorana Milanovića pokroviteljem te ideje, rekao je da, da je on izgovorio deset posto onoga što je kazao Milanović, imali bismo revoluciju. “Lukašenko bi bio mala beba.”

Potom se pitao kako bi nacionalna sigurnost bila ugrožena imenovanjem šefa Janafa. “Radi se o tome je li netko nekome pogodovao.”

Kaže kako se njegova vlada bavi upravljanjem državom, a ne iščuđavanjem rade li DORH, USKOK i policija zakonito.

Dodaje i kako bi bilo dobro da DORH javnosti predstavi edukativnu konferenciju.

“DORH bi javnosti pedagoški trebao objasniti što je kazneni postupak. Ne mogu govoriti o konkretnom prijedlogu. Jedna informativna pressica da se objasni što DORH, USKOK i policija rade bila bi blagotvorna i za razumijevanje procesa i u političkoj areni”, poručio je premijer Plenković.

Upitan je li vladajuća većina stabilna, odgovorio je: “Kako ne bi bila? Stabilna je, čvrsta, kao što su i izborni rezultati.”

Josip Đakić, koji je hospitaliziran zbog koronavirusa, je svojevoljno htio dati mandat na mirovanje, ali u ovom trenutku nema potrebe za tim, rekao je Plenković. Što se tiče Mate Čička, “on ima zadaću da javnosti odgovori na svako pitanje koje mu se postavi, to je jasan naputak”.

Komentari