Plenković: Ako Milanović kaže da je korona karijes onda zamislite što će vam ovi na Festivalu slobode misliti

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković jutros gostuje u emisiji “A sada Vlada” Hrvatskog radija. Kazao je kako su iz turističke sezone izvukli najbolje što su mogli.

“Ovo su bila dva jako dinamična mjeseca. Naš je cilj bio ići na izbore u srpnju kada je bilo epidemiološki bolje. Ja ne pamtim da je Vlada oformljne 18 dana nakon izbora. Stranke, institucije i vlast su tu da osiguraju stabilnost.

Moram usporediti dvije stvari. Sada imamo puno veći broj zaraženih ali malu smrtnost, nego prije. Kada usporedimo nas i druge mediteranske zemlje mi smo došli na 50 posto turističke sezone, Izvujkli smo najbolje što smo mogli. Mjere koje Stožer poduzima je za zašitit širenje i ponovo apeliram na građane”, rekao je.

Rekao je i kako je on zadovoljan radom Nacionalnog stožera.



“Stožer je institucija Vlade RH. Ono je ustrojene temeljem zakona i propisa koje je donio Sabor. Ja sam zadovoljan radom Stožera, mislim da su napravili sjajan posao. Krenulo se propitivati. Ako vam predsjednik republike kaže da je korona karijes onda zamislite što će vam ovi na Festivalu slobode misliti.

Stojim iza njihovih odluka. Nema zemlje koje je radila tako. Što se tiče brojeva ja očekujem da ćemo smanjiti te brojeve uz pomoć naših sugrađana, higijena, distanca”, objasnio je.

Kazao je kako je ‘na poduzetnicima da se bore te će Vlada osigurati stabilnost.

“Pomagat ćemo ugrožene djelatnosti s 4000 kuna, mikropoduzetnike s 2000 kuna, tu su mjere za skraćeno radno vrijeme. Vlada donosi odluku na vrijeme, šalje poruku sigurnosti. Za proračun smo riješili sve kako treba”, kazao je. “Na poduzetnicima je da se bore, a mi ćemo osigurati stabilnost”, dodao je.

“Kompleksnost obnove Zagreba je komplicirana”

Objasnio je i kako su svi resori dobili zadaću da se angažiraju oko plana za oporavak. Za Zakon o obnovi Zagreba rekao je kako će ‘slijepo gledati na sadržaj amandmana’.

“Kompleksnost obnove Zagreba je komplicirana, država će biti akter koji će pomoći. Ova obnova trajat će dugo. Na užem kabinetu će biti to da prihvatimo sve ono kako bi proces bio efikasniji. Ovaj put gledam slijepo na sadržaj amandmana. Želimo da obnova bude čvrsta, da ako se dogodi neki novi potres, a to je da onda to ostane čvrsto. 98 posto su privatne zgrade”, dodao je premijer.

Nije želio otkriti koje kandidate imaju za gradonačelnike. Rekao je da su to kandidati ‘s velikim ambicijama’. Rekao je i par riječi o ministru Ćoriću.

Tomislav Ćorić je ozbiljan čovjek, profesor na fakultetu, ministar i ne treba njemu nikakav zaštitnik. Što se tiče korupcije. Prava borba je ona kada DORH, policija, samostalno i neovisno obavlja svoj posao i nitko ih ne ometa. Ta tijela moraju raditi svoj posao. To se u Hrvatskoj radi. Nema nedodirljivih, nema nekoga da će nazvati nekoga i nešto reći”, rekao je Plenković.

Komentari