Platforma Možemo: Podrškom Vučiću HDZ nas čini suučesnicima Vučićeva režima, a tome želimo reći – ne

Snimio: Bruno Konjevic / CROPIX

Kandidati političke platforme Možemo! Danijela Dolenec i Bojan Glavašević upozorili su u petak na licemjernu politiku HDZ-a nakon što je Mladež Europske pučke stranke – EPS, čiji je potpredsjednik Karlo Ressler, potpisala pismo podrške srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Danas je mladež EPS-a uputila pismo podrške srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, neposredno prije izbora koji se održavaju ove nedjelje. Za domaću javnost od interesa je činjenica da u vrhu EPS-a sjedi Karlo Ressler, mlada uzdanica i europsko lice HDZ-a, rekla je Dolenec na konferenciji za novinare ispred sjedišta HDZ-a.

Takav potez Dolenec je ocijenila ‘izrazom vrhunskog cinizma i prijezira HDZ-a prema vlastitim biračima’, jer kod kuće potiče nacionalizam i nesnošljivost prema Srbima i drugim manjinama, a istovremeno ne trepću kod davanja potpore i europskog legitimiteta nedemokratskoj vladavini Vučića u Srbiji.

‘Namještena utakmica’

Dolenec je istaknula kako je Mladež EPP-a uputila pismo u kojem ne spominje kontekst izbora u Srbiji, koji su svedeni na formalnost produljenja Vučićeve vlasti, nego je pozvala na sudjelovanje ‘u toj namještenoj utakmici’.



‘Podrškom Vučiću HDZ nas čini suučesnicima Vučićeva režima, a tome želimo reći – ne. Mi stojimo u solidarnosti s građanima Srbije i s aktivisticama i aktivistima koji se bore za miroljubivu, europsku i demokratsku Srbiju’, poručila je Dolenec.

Glavašević je kazao da odnos prema Vučiću mora biti temeljen na povijesnoj istini i današnjoj stvarnosti. Vučića je nazvao ‘zlotvorom’ jer je bio jedan od najgorih ratnih huškača, koji je na okupiranoj Baniji potpirivao mržnju.

‘Današnja je stvarnost da Vučić guši demokraciju u Srbiji, a HDZ prema njemu, baš kao i prema Viktoru Orbanu, nastupa ulizivački i sluganski, umjesto da Hrvatsku pozicioniraju na stranu pravde i istine’, kazao je.

‘Tome se treba suprotstaviti’

Glavašević je odgovorio i na tvrdnju potpredsjednice HDZ-a Zdravke Bušić da se Mladež HDZ-a izuzela iz tog pisma, kazavši da nije dovoljno izuzeti se u slučaju kada europska stranka Vučiću daje legitimitet.

‘To nije dovoljno odšutjeti, tome se treba usprotiviti’, rekao je Glavašević dodavši da u javnosti nigdje nije dostupna informacija o tom izuzeću, piše Tportal.

Ressler se distancirao od izjave Vijeća Mladeži EPP-a u kojoj se hvali srpsko upravljanje koronakrizom

Komentari