PLAN KOJI SE PRIPREMA DESETLJEĆIMA! Dan D: Kada umre britanska kraljica na redu je operacija Londonski most

Foto: Guliver

Zdravstveno stanje britanske kraljice Elizabete je prilično zabrinjavajuće, a članovi obitelji koji svakoga trenutka pristižu kako bi bili uz nju, odaju da je situacija alarmantna. Upravo zato mnogi se pitaju što će se zbiti ako kraljica umre.

Pripreme za postupanje u slučaju smrti osobe koja je na čelu države, nešto je što se mora pažljivo i detaljno isplanirati. Upravo zato, na dan kada kraljica Elizabeta II umre nastupiti će niz pažljivo konstruiranih planova koji se pripremaju još od 1960-ih u procesu nazvanom “operacija Londonski most”.

U nizu dokumenata do kojih je Politico došao prošle godine, sigurnosni plan je u cijelosti zacrtan, a u njemu su navedeni svi detalji, od toga kako će se vijest o njenoj smrti podijeliti s javnošću, do toga koliko brzo će se princ Charles popeti na prijestolje.

Također, poznato je i što će se sve zbivati u narednih 10 dana od kraljičine smrti, uključujući gdje će biti spušten njen lijes, kako će se premijer(ka) obratiti javnosti, ali i kako će princ Charles provesti svojih prvih nekoliko dana kao kralj.



Dan kada kraljica umre nosit će naziv dan D, dok će se svaki dan nakon toga nazivati ​​D+1, D+2, D+3…

Prva osoba koja će biti obaviještena o smrti kraljice Elizabete II biti će premijer(ka) države, a vijest će dostaviti kraljičin prvi savjetnik Sir Christopher Geidt. Sugerira se kako će vijest biti priopćena pod kodnom rečenicom: “Londonski most je srušen”. Zatim će biti obaviješteni članovi Ureda tajnog vijeća, ministri, dok će e-mail biti poslan visokim političarima i državnim službenicima.

U njemu će pisati: “Drage kolege, s tugom vam pišem da vas obavijestim o smrti njezina veličanstva Kraljice.” U skladu s tim biti će napravljeno i priopćenje za društvene mreže, dok će se princ Charles obratiti javnosti televizijskim prijenosom u 18 sati. Diljem zemlje održat će se minuta šutnje.

D Dan +1
Narednog dana, točno u 10 sati, prema Politicu, članovi Vijeća za pridruživanje – službenog tijela koje uključuje visoke vladine dužnosnike i članove Tajnog vijeća – imenovat će Charlesa za novog kralja. Ceremonija će se odviti u palači sv. Jakova i u Kraljevskoj burzi, dok će se zastupnici sastati kako bi odali počast u Donjem domu.

Premijer(ka) i članovi ureda prisustvovat će tamo, no neće im biti dozvoljeno da povedu svoje partnere.

Dan D + 2
Drugoga dana, kraljičin lijes biti će vraćen u Buckinghamsku palaču, a kada će se to dogoditi ovisi o mjestu gdje će kraljica biti u trenutku smrti.

Ako bude u Sandringhamu, njezino će tijelo biti odvezeno kraljevskim vlakom do St. Pancrasa, gdje će ga dočekati premijer(ka) i članovi ureda. No, ako bude u Balmoralu, gdje se kraljica nalazi u ovom trenutku, tada nastupa “operacija Jednorog” što znači da će njezino tijelo biti prebačeno u London kraljevskim vlakom, ili u suprotnom zrakoplovom, što je dio drugog plana. Premijer(ka) i ministri prisustvovat će prijemu dočeka lijesa.

Dan D + 3 i 4
Ova dva dana rezervirana su za turneju novog kralja Charlesa Velikom Britanijom. Prema objavljenim dokumentima, posjetit će škotski parlament i prisustvovati službi u katedrali St. Giles u Edinburghu. Sljedećeg dana primit će prijedlog sućuti u dvorcu Hillsborough u Sjevernoj Irskoj te će prisustvovati još jednoj službi, ovaj put u katedrali Sv. Ane u Belfastu.

U Londonu će se za to vrijeme održavati probe za sprovod.

Dan D + 5
U Westminster Hallu održati će se misa, dok će se između Buckinghamske palače i domova parlamenta održati povorka. Kraljica će, zatim, ležati u Westminster Hallu četiri dana, a javnost će tada moći posjetiti njen lijes i odati joj počast. Posjetiteljima će se izdavati karte s određenim vremenskim intervalima.

Dan D + 6 do 9
Ovih dana održat će se još proba za kraljičin sprovod. Princ, odnosno tada kralj Charles će posjetiti velški parlament, a služba će se održati u katedrali u Liandaffu u Cardiffu.

Dan D 10 – dan kraljičinog sprovoda
Dan kada će se održati kraljičin sprovod biti će proglašen Danom nacionalne žalosti. Iako, kako prenose strani mediji, poslodavci neće biti prisiljeni dati radnicima slobodan dan, diljem Velike Britanije će se točno u podne održati dvije minute šutnje.

Sprovod će se održati u Westminsterskoj opatiji, a misa u kapeli sv. Jurja, koja se nalazi u dvorcu Windsor, gdje će kraljica biti pokopana u spomen kapeli kralja Georgea VI. Baš poput njezina supruga.

Kraljica se, podsjetimo, trenutno nalazi u Balmoralu i u lošem je zdravstvenom stanju. Trenutno su uz nju, ili na putu njoj, sva njena djeca, uključujući i princa Harryja te Meghan Markle koji su 2020. odstupili sa dvora.

Kraljica vlada Ujedinjenim kraljevstvom od 1952. godine, a danas ima 96 godina.

 

Komentari