VIDEO Plamena buktinja već danima hara Dinarom, požar se vidi iz svemira

Dok smo zaokupljeni borbom protiv koronavirusa i uskrsnim blagdanima, na Dinari već danima bukte veliki požari koji pred sobom uništavaju sav biljni i životinjski svijet. Zbog nepristupačnog terena gašenje je moguće jedino iz zraka. Gori i pored planinarskog doma “Puma”.

Vatrena stihija već danima guta dinarski masiv. Zbog kilometarskih fronti požara zatražena je i pomoć države. “Apelirala sam na institucije da djeluju. Bez obzira šta jesmo u ovoj situaciji, bez obzira što razumijemo da se ne smiju sve ekipe podići, da su posebni uvjeti, ali smatram da je Dinara itekako važna da bi očuvali njen ekosustav”, rekla je Lidija Slamić, načelnica Općine Kijevo.

Zaštitne maske koje ovih dana nosimo zbog opasnosti od koronavirusa stanovnicima od Knina od Trilja pomažu i u borbi s gustim dimom koji se s Dinare spušta sve do njihovih mjesta. “Na dva kilometra nije se vidjelo ama baš ništa. Noću vas probudi dim, miris dima, znači miris klekovine paljene”, kaže načelnica Slamić.

 



Vatra još uvijek ne prijeti kućama, ali već ima materijalne štete. “Zasad možemo sa sigurnošću potvrditi da nam je izgorjelo jedno planinarsko sklonište na Lišanjskom vrhu, na 1794 metra visine. Svake dvije godine bude neki ovakav katastrofalni požar. To je teren koji je poprilično nepristupačan”, rekao je Darko Gavrić, tajnik planinarske udruge “Dinaridi”.

Unatoč vatrogascima na terenu, najvažnija je ovdje pomoć pri gašenju ona iz zraka. Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, rekao je kako je jučer tijekom cijeloga dana ugašeno oko šest kilometara fronte, a vatrogasci su i danas na terenu. Kanadera danas nema. “Danas smo kanader dizali samo na području Stankovaca, imali smo jedan požar na području Zadarske županije.”

Ljubitelji prirode smatraju da je država zanemarila planinu na kojoj se nalazi njezin najviši vrh. “Žao nam je što još uvijek nije proglašena parkom prirode. Jer sad zamislite ‘gori Dinara’, ali kad bi bilo ‘gori park prirode Dinara’, to totalno drugačije zvuči”, rekao je Gavrić. No, nakon ovih požara pitanje je hoće li se imati što i zaštititi, piše Dnevnik.hr.

 

Komentari