PITANJE DONACIJA RAZJARILO KANDIDATE Filipović: Financiraju vas iz inozemstva; Tomašević: Lažete, zna se tko laže

Još se sitno broji do najneizvjesnijih izbora za gradonačelnika Zagreba, a u uoči lokalnih izbora u Otvorenom se sučeljavaju kandidati i kandidatkinje za šefa metropole.

U emisiji gostuju HDZ-ov Davor Filipović, SDP-ov Joško Klisović, Jelena Pavičić Vukičević iz BM 365 – Stranke rada i solidarnosti, Vesna Škare Ožbolt koja je nezavisna kandidatkinja, Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta i Tomislav Tomašević iz Možemo!.

Za početak, kandidatima je postavljeno izvješće o troškovima kampanje.

“Prikupio sam 150 tisuća kuna donacija. Obveza je 7 dana prije prvog kruga podnijeti izvješće. Iduće je 7 dana nakon drugog kruga, a cjelokupno 30 dana nakon izbora. Troškovi će biti predstavljeni u svim izvješćima. Moju kampanju financira HDZ i svaka kuna potrošena u kampanji će biti vidljiva”, rekao je Filipović.



Klisović je odgovorio kako mu je stranka dala većinu novca.

“Ja sam prezentirao sve svoje račune transparentno. Drugi kandidati nisu prezentirali sve račune i ovdje se potvrđuje tko će transparentno voditi grad”, poručio je.

Pavičić Vukičević je rekla kako će se kampanja financirati sredstvima stranke i donacijama koje će dolaziti od kandidata s lista.

“Imamo najveći broj lista, 215 u vijećima mjesnih odbora, tu su kandidati za Gradsku skupštinu. Čuvamo se za drugi izborni krug. S obzirom da je 800 tisuća kuna dozvoljen iznos, bit ćemo na polovici tog iznosa”, objasnila je Pavičić Vukičević.

“Moja kampanja se zasniva na financiranju samo iz donacija i tako će to ostati. Vodila sam računa da ne padnem u dug, jer su se neki kandidati zadužili unaprijed. Najvećim dijelom financiram sama kampanju, iz svojeg novca i ušteđevine. Jedan od mojih protukandidata nije uplatio sebi donaciju, ni jednu lipu osobno. Sebi sam uplatila 50 tisuća”, kazala je Škare Ožbolt.

Škoro je dodao kako će sve biti transparentno.

“Mi smo stranka koja je mlada. Ovo je prvo preliminarno izvješće. Dio zakupa prije pet mjeseci smo radili s računa stranke. Dvoje ljudi se pojavilo nedavno, to je prinos od nekih 20 tisuća kuna”,  objasnio je Škoro.

Tomašević se pohvalio s najvećim brojem donatora građana.

“Nevjerojatno da su neki prijavili nula kuna. Ono što bih istaknuo je da imamo najviše donatora građana, na način da imamo preko 500 donatora građana. To je deset puta više od HDZ-a. Naša prosječna donacija je samo 400 kuna, to je 10 puta manje od HDZ-ovih donacija, 5 puta manje od donacija Vesne Škare Ožbolt”,  poručio je Tomašević.

Na red su potom došle replike.

Filipović je ponovio bi bilo dobro da Tomašević spominje iznose iz inozemstva što je bilo prikriveno financiranje njegova djelovanja. Škare Ožbolt je potom dodala da Tomašević godinu dana vodi kampanju i da troši prilično novca na Facebook profil i reklame.

“Ja sam račun otvorio za kampanju onog dana kad sam predstavljen kao kandidat. Zakon kaže dva tjedna prije izbora to treba otvoriti”, kazao je Klisović te je pozvao DIP da se provjeri koliko su se reklamirali kandidati i je li to po cijenama koje pokazuju.

Tomašević je potom “vratio” Škare Ožbolt  i Filipoviću.

“Nije točno da se nije moglo prije račune otvoriti. Što se tiče vas, Škare Ožbolt, imali ste prvi plakat u ljeto, a što se tiče Filipovića cijela država se financira iz stranih donacija i po tome je i država sumnjiva. Lažete”,  rekao je Tomašević i dodao da ‘tko laže, zna se’.

Na red je nakon toga stiglo pitanje kako planiraju riješiti dugove Grada Zagreba.

“Direktan dug je oko milijardu i pol kuna, indirektan je oko dvije i tristo milijarde. To je veliki novac i bez konsolidacije proračuna sve će ovo biti prazne riječi. Želim ga konsolidirati suzbijanjem korupcije, smanjivanjem troškova, stavljanjem gradske imovine u funkciju, EU fondovi…”, kazao je Klisović.

Pavičić Vukičević rekla je kako je ovo njezino omiljeo pitanje.

“Moram o istome reći isto. Ukupno zaduženje Zagreba do 2035. iznosi dvije milijarde kuna”, rekla je Pavičić Vukičević.

Škare Ožbolt smatra da Zagreb nema problema s prihodima, ali ima s rashodima.

“Veliki su iznosi koji odlaze na netransparentno poslovanje, namještene javne natječaje, kad pogledate žičaru koja nije sigurna iako Pavičić Vukičević tvrdi da je, iako ne pokazuje izvješće nadzornog inženjera. Tu je i drugi predstavnik koalicije koji je dao zeleno svjetlo za to. To pokazuje koliku je štetu nanijelo”,  kazala je Škare Ožbolt.

“Grad Zagreb je direktno zadužen 4 milijarde kuna, indirektno 2,36. To su garancije koje su se davale Holdingu, a Holding je zadužen 3 milijarde. Kad pogledate ZET ukupni dug iznosi 12 milijarde kuna”, poručio je Škoro.

Tomašević tvrdi da će stabilizirati dug.

“On je prema podacima Institutima za javne financije 1,6 milijardi kuna. Vidjet ćemo izvršenje proračuna za iduću godinu. Naručit ćemo neovisnu reviziju”, rekao je Tomašević.

Pavičić Vukičević se javila za repliku.

“Fantastično zvuče sve brojke, ali istina ostaje ono o čemu sam govorila. Replika Škori koji se razbacivao velikim brojevima, no činjenica da je S&P taj koji procjenjuje financije i koji je potvrdila kreditni rejting Zagreba nakon godinu dana pandemije i potresa”,  kazala je.

Ubrzo se javio Filipović.

“31.12.2019. godine dug prema bankama je bio 1,6 milijardi kuna, indirektni dug preko 2,3 milijarde kuna. To će se riješiti odgovornim financijama, o čemu forenzičar Škoro ne može govoriti jer su njegove informatičke firme radile s Gradom Zagrebom”, kazao je Filipović.

Javio se potom prozvani Škoro.

“Konsolidirani dug Grada Zagreba uz Holding i ZET je 12 milijardi kuna. Gubitak grada je 1,3 milijardi kuna, to se prenosilo iz godinu u godinu”, kazao je Škoro.

“Vi se razbacujete novcem građana. Razlika žičare je cijeli novi maksimirski stadion. Akumulirali ste gubitak, da je to privatno poduzeće davno biste bili otpušteni”, kazao je Tomašević replicirajući Pavičić Vukičević.

“Nije dovoljno znati koliki je dug nego tko je odgovoran za dug. Dugovi nastaju zbog pogodovanja i korupcije, sljemenska žičara je duplo preplaćena”,  kazao je Klisović.

“Dug je 530 milijuna kuna, zaduženje je 2 milijarde kuna. Zaduženje ide iz kreditiranja. Što se tiče duga od 530 milijuna kuna, preko 200 milijuna kuna smo ove godine platili obnovu i čekamo refundaciju sredstava za vrtiće i škole”, poručuila je Pavičić Vukičević.

“Akumulirani gubitak 2019., napuhali ste proračun na 14 milijardi kuna prodajom fiktivne imovine”, uzvrartio je Tomašević.

Pavičić Vukičević je postavljeno pitanje hoće li dijeliti otkaze u restrukturiranju grada.

“Svi ugovori su dostupni u registru ugovora i to se može vidjeti na web stranici Grada Zagreba. Što se tiče Gradske uprave i Holdinga, nema suvišnih ljudi. Sindikat je naš socijalni partner i činit ćemo sve kako bismo poštivali Zakon o radu”, odgovorila je.

Komentari