Pismo gradonačelnika Dubrovnika Plenkoviću: Bez međunarodnih letova nećemo preživjeti

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je danas sastanak s članovima Gospodarskog vijeća na temu ekonomske situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa te efektima na turističku sezonu 2020.

Predstavnici sektora iznijeli su trenutnu problematiku poslovanja te očekivanja. S obzirom na svoju teritorijalnu specifičnost kao i činjenicu da je turizam najvažnija gospodarska grana na dubrovačkom području ulazimo u najneizvjesniju turističku sezonu nakon Domovinskog rata. Naime, Dubrovnik je u potpunosti avio destinacija te ako se ne omogući povezanost međunarodnim letovima turističkoj sezoni 2020. prijeti potpuni kolaps, navode iz Grada.

Na sastanku se istaknulo kako je zbog navedenog Dubrovnik potrebno promatrati na poseban način u odnosu na sve druge turističke gradove u Republici Hrvatskoj.

S ciljem postizanja sinergije i suradnje, a sve u svrhu gospodarskog napretka i daljnjeg razvoja Grada zaključak Gospodarskog vijeća jest kako je potrebno uputiti pismo Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i ministru turizma Gariju Cappelliju kojim će se zatražiti odobrenje uvođenja charter letova s destinacijama u Europskoj uniji, ali i s Velikom Britanijom kao najvažnijim emitivnim tržištem grada Dubrovnika uz poštivanje svih epidemioloških mjera i posebnih protokola.



Također, predlaže se dozvoliti dolazak u zračnu luku privatnim zrakoplovima kao i uplovljavanje mega jahti, a sve uz uvjet da putnici prije ulaska u avion te prije uplovljavanja kod sebe imaju ispravu ne stariju od 48 sati koja potvrđuje da putnik nije COVID pozitivan.

Dubrovnik je financijski iznimno ovisan o turizmu te je potrebno zajedničkim djelovanjem omogućiti gospodarstvenicima poslovanje u sezoni 2020., koje će svakako zbog efekta epidemije biti u manjem opsegu.

Stav svih dionika Gospodarskog vijeća jest da gotovo 80 posto dubrovačkog gospodarstva neće preživjeti do proljeća 2021. godine ako se ne omogući povezanost međunarodnim zračnim prometom, stoji u priopćenju Grada Dubrovnika, piše Index.

Komentari