Pismo 11 radiologa koji kažu da su dali otkaz zbog Dijane Zadravec: Loši odnosi s kirurzima i onkolozima nisu razlog odlaska, treba poći od istine…

Facebook

Potpuno je netočno da bi razlog odlaska bilo koga od nas bio loš odnos s kirurzima i onkolozima, kao što navodi Predstojnica, navode u pismu.

Jedanaest radiologa koji su u posljednjih godinu dana dali otkaz zbog predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju u KBC-u Sestre milosrdnice Dijane Zadravec napisalo je pismo u kojem obrazlažu razlog odlaska i, kako navode, ”nekoliko činjenica iz prve ruke, vjerujući kako u nužnom rješavanju problema treba poći od istine”, piše Večernji list.

Potpisnici pisma su radiolozi Ljubica Luetić Cavor, Mirta Zekan Vučetić, Jana Fila, Andrijana Jović, Goran Zovak, Matko Gulin, Gordana Lovrenčić Prpić, Nataša Katavić, Domagoj Marijan, Josip Ninčević i Iva Bušić Pavlek iz Vinogradske.

”S obzirom na nekoliko neistina i dezinformacije koje su se u proteklih dva tjedna, u vezi odlaska radiologa iz Klinike za tumore i stanju na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBCSM, lokacija Klinika za tumore, pojavile u medijima, kao bivši dugogodišnji zaposlenici Zavoda s mjestom rada na lokaciji Klinike za tumore željeli bismo izložiti nekoliko činjenica iz prve ruke, vjerujući kako u nužnom rješavanju problema treba poći od istine. Ružno je i neprihvatljivo dr. Karolinu Bolanču Čulo pokušavati prikazati kao neradnika i liječnika koji odbija izvršiti radne zadatke.



Upravo suprotno, kolegica Bolanča Čulo je vrlo predani radnik i liječnik posvećen svojem poslu, što je lako provjerljivo pogledom na broj pretraga i intervencijskih zadataka koje je obavila od početka svojeg specijalističkog rada do danas. Željeli bismo napomenuti da je, između ostaloga, dolaskom kolegice Bolanče Čulo u Kliniku za tumore započela široka primjena biopsija dojke pod kontrolom UZV-a čime je u Ustanovi omogućena primjena neoadjuvantnog liječenju karcinoma dojke, a koji postupak predstavlja značajan napredak u liječenju i poboljšava prognozu pacijentica oboljelih od te maligne bolesti”, navode u pismu.

Između ostaloga, tvrde da razlog za odlazak nisu loši odnosi. ”Potpuno je netočno da bi razlog odlaska bilo koga od nas bio loš odnos s kirurzima i onkolozima, kao što navodi Predstojnica, već upravo suprotno, naš dobar odnos s njima mogao bi biti temelj želje za povratkom. Slabo je poznata činjenica da je uređaj za magnetsku rezonanciju u Klinici za tumore jedan od rijetkih, ako ne i jedini takav uređaj u sustavu javnog zdravstva na kojem donedavno nije postojala lista čekanja za onkološke pacijente, a što je postignuto upravo adekvatnom i uskom suradnjom s onkolozima i kirurzima koja je omogućila izvođenje indiciranih pregleda, gotovo samo za pacijente s dijagnozom maligne bolesti ili sa sumnjom na dijagnozu maligne bolesti (…)

Razlog odlaska isključivo su loši radni uvjeti za koje je direktno i indirektno odgovorna Predstojnica zavoda za radiologiju. Trenutno rješenje bila bi vertikalizacija Odjela za radiologiju Klinike za tumore, ustanove koja bi trebala biti perjanica hrvatske onkološke medicine u području liječenja karcinoma dojke i rektuma. Svi koji smo otišli još smo mladi, puni entuzijazma i ljubavi prema poslu koji radimo. Ne bježimo od posla. Želimo raditi. Želimo biti dostupni onkološkim bolesnicima koji su najranjivija skupina svakog zdravstvenog sustava, te zaslužuju potpunu predanost profesionalnog kadra i vrhunsku organizacijsku, infrastrukturnu, tehničku i tehnološku podršku”, stoji u pismu radiologa, piše RTL

 

Komentari