Pirnat Dragičević: Pravosuđe razočaravajuće u zaštiti djece od seksualnog nasilja

Helenca Pirnat Dragicevic. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Pravobraniteljica za djecu Helena Pirnat Dragičević pozvala je u utorak Vladu da donese poseban propis kojim bi se podigla razina zaštite djece od seksualnog nasilja, na što hrvatsko pravosuđe, ocijenila je, često reagira razočaravajuće.

– Svjedoci smo sudske prakse da se počinitelji puštaju da se brane sa slobode, a da pritom žrtva ne dobiva odgovarajuću zaštitu, pomoć i podršku, štoviše, da nerijetko doživljava osudu i prijekor okoline, stigmatizaciju te narušavanje privatnosti, često i zbog senzacionalističkog medijskog praćenja takvih slučajeva, poručila je pravobraniteljica.

U priopćenju u povodu Europskog dana zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja, koji se održava 18. studenoga i obilježava širom Europe, upozorila je na nedostatnu podršku žrtvama, odnosno da se malim kaznama za počinitelje spolnih delikata djeca obeshrabruju u prijavljivanju takvih slučajeva, a krivce potiče na činjenje novih delikata.

Preblage kazne onemogućuju prevenciju



– Također se onemogućuje prevencija jer blage kazne imaju za posljedicu i kraće čuvanje podataka u kaznenoj evidenciji i brži nastup rehabilitacije, što otvara mogućnosti da se i osuđeni seksualni predator kasnije zaposli u dječjem vrtiću, školi, dječjem domu i na drugim poslovima koji uključuju kontakt s djecom, da posvoji dijete ili mu bude udomitelj, poručila je.

Pirnat Dragičević je nedopustivim ocijenila da osoba koja je seksualno zlostavljala djecu i za to bila osuđena ikada bude u poziciji da dođe u kontakt s djecom u obavljanju neke profesionalne djelatnosti.

Zauzela se za trajnu dostupnost podataka o kriminalnoj prošlosti koji bi ukazivali na neprikladnost neke osobe za rad s djecom, ali pritom ne osporavajući pravo na rehabilitaciju i slobodu obavljanja poslova u kojima neće ugrožavati djecu.

Pozdravila je nedavne izmjene Kaznenog zakona, gdje su prihvaćene inicijative njezina ureda vezane uz obavezno izricanje sigurnosne mjere zabrane obavljanja dužnosti gdje je redoviti kontakt s djecom, obavezu izricanja zaštitnog nadzora za počinitelje spolnih delikata na štetu djeteta i uvođenje nezastarijevanja za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Posebnim zakonom objediniti zaštitu djece od seksualnog nasilja

No, upozorila je pravobraniteljica, cjelovita zaštita djece ne može se postići izmjenama kaznenog zakonodavstva, već donošenjem posebnog zakona kojim bi se objedinila zaštita djece od seksualnog nasilja.

Vladi stoga predlaže da osnuje interdisciplinarne regionalne centre za djecu žrtve u kojima se na jednom mjestu dijete može saslušati, liječnički pregledati u forenzičke svrhe. Tamo bi se mogle i temeljito procijeniti djetetove individualne potrebe, izraditi individualni plan zaštite sigurnosti te mu se mogu pružiti sve potrebne terapijske usluge.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu ističu kako trenutna obveza odraslih da zaštite djecu nije ispunjena, pa pozivaju da se na tom području uloži još više napora, volje i odlučnosti s načelom najboljeg interesa djeteta.

Komentari