Pilot projekt u gradu Zagrebu: Pametno upravljanje javnim otpadom uz pomoć Bigbelly sustava

U gradu Zagrebu pokrenut je dvomjesečni pilot projekt pametnog upravljanja javnim otpadom pomoću Bigbelly sustava za prikupljanje i odvajanje javnog otpada. Bigbelly je vodeći sustav pametnog upravljanja javnim otpadom u svijetu, prisutan već u više od 1500 gradova i 60 zemalja svijeta, a svoju zagrebačku pilot premijeru doživljava upravo tijekom turistički najzahtjevnijeg, adventskog razdoblja, u kojem bi trebao dokazati svoju učinkovitost u smislu efikasnijeg upravljanja javnim otpadom u gradu Zagrebu.

Adventsko vrijeme u gradu Zagrebu, zbog velikog broja turista, najzahtjevnije je razdoblje u godini po pitanju prikupljanja javnog otpada. Iz tog razloga se za testiranje Bigbelly inovativnog sustava odabrao najopterećeniji prostor, na potezu od Zrinjevca preko Strossmayerovog trga do Trga kralja Tomislava gdje su postavljeni spremnici za odvajanje otpada (plastičnu i metalnu ambalažu) kao i spremnici za miješani otpad.

Devetnaest Bigbelly pametnih spremnika će pokriti to područje na ukupno 14 lokacija, koji će testno biti postavljeni u gradu Zagrebu u razdoblju od 30. prosinca 2019. do 1. veljače 2020. godine.



Ovaj inteligentni sustav, koji je već osvojio niz nagrada kao inovativni Smart City projekt, poseban je zbog svog pametnog rješenja – osim što spremnici na solarni pogon putem senzora prate popunjenost i pomoću preše stješnjavaju otpad, sustav ujedno putem posebne aplikacije šalje informaciju o popunjenosti postavljenih spremnika nadležnim službama, čime se smanjuje broj odvoza javnog otpada i preko 80 posto. Upravo zbog ovog Smart City rješenja dolazi do velikih ušteda, a otpad ostaje tamo gdje mu je mjesto – u spremniku, bez razbacanog otpada.

Bigbelly spremnik smješten kod meteorološkog stupa, na sjevernoj strani parka Zrinjevac, jedini je spremnik za otpad u Hrvatskoj koji ima i govornu funkciju, čestita predstojeće blagdane i zahvaljuje što odlažete otpad u njega.

Uz svjetske gradove kao što su Paris, New York, Stockholm, Hamburg i grad Zagreb na svojim najfrekventnijim lokacijama korištenjem ovog inovativnog rješenja omogućuje značajne uštede u vremenu, energentima te doprinosi smanjenju emisija onečišćujućih tvari u okoliš, ali i sveukupnih operativnih troškova.

U Hrvatskoj Bigbelly sustav već koristi 16 gradova u kojima javne površine održava čistim i urednim te povećava kvalitetu života njihovih građana. Bigbelly sustav omogućuje značajne uštede u vremenu, energentima te doprinosi smanjenju emisija onečišćujućih tvari u okoliš, ali i sveukupnih operativnih troškova. Sami spremnik jedini je solarni kompaktor za javni otpad koji je dovoljno učinkovit da može raditi na svakoj lokaciji, jer ne treba direktnu sunčevu svjetlost. U funkciji je tijekom svih godišnjih doba, u sjeni i svim vremenskim uvjetima zahvaljujući Skip-A-CycleTM patentiranoj tehnologiji upravljanja energijom pomoću softvera po čemu je jedinstven na tržištu. Bigbelly sustav uz pomoć svojih značajki koje omogućuju pametno upravljanje javnim otpadom, u svijetu i u Hrvatskoj postaje sinonim za učinkovito prikupljanje i odvajanje javnog otpada korištenjem IoT tehnologije.

Komentari