PICULA: Sigurno je da Rusija predstavlja nekoga tko igra vrlo važnu ulogu na međunarodnoj sceni

Gostujući u emisiji “U mreži Prvog” na Hrvatskom radiju na pitanje kako ocjenjuje trenutačnu situaciju u Ukrajini, europarlamentarac Tonino Picula je rekao da mu se čini da jedna vrsta koherencije unutar EU-a samo raste, bez obzira na eventualne rasprave oko toga koliko sama EU može ostati koherentna, budući da se našla u izrazito premijernoj situaciji – nikada ranije blok od 20 država nije zajednički reagirao na ovakvu agresiju jedne zemlje na drugu.

– Sigurno je da Rusija predstavlja nekoga tko igra vrlo važnu ulogu na međunarodnoj sceni, rekao je.

Picula kaže da se sada razmišlja o uvođenju petog paketa sankcija Moskvi, što govori da je ipak postignuta jedna vrsta političke koherencije koja dopušta da vidimo prve rezultate uvedenih sankcija.

Picula je rekao da dosta čelnika unutar EU-a propitkuje ukupnu politiku ne samo EU-a kao bloka, već i pojedinih ključnih članica koje su dovele do toga da Putin razmišlja o političkoj i vojnoj ekspanziji u susjedstvu. Vidimo od strane prozvanih čelnika, poput primjerice njemačkog predsjednika, rekao je Picula, jednu vrstu priznanja da je pogriješio što je krivo procijenio prave Putinove namjere – očekivao je da će poboljšanje ekonomske suradnje s Rusijom postepeno dovesti do sve kvalitetnije suradnje Moskve i EU-a.



– Središnje pitanje je kako dalje. Možemo razgovarati o greškama u prošlosti, ali u vremenima kada je EU usvojila važan dokument – strateški kompas koji predstavlja jedinstvo i koherentan pogled na sigurnosnu procjenu svog okruženja i kapaciteta da se poboljšaju, agresija na Ukrajinu je, na neki način medij u kojemu se može graditi nova vrsta europske sposobnosti da bude bolji i utjecajniji igrač na geo-političkoj sceni, rekao je.

Naglasio je kako je došlo do pune svijesti da se ovisnost o ruskim energetskim proizvodima mora smanjiti i da se europska tranzicija prema drugim izvorima energije mora nastaviti.

– Bit će dosta problema, ali bez političke volje da se prekine s očito lošom praksom, bez tog prekida nećemo moći govoriti o pravoj alternativi za EU, dodao je.

Komentari