Picula: Milanovićev mandat je prilika za poboljšanje odnosa Hrvatske i BiH

Zeljko Puhovski / CROPIX

Zastupnik u Europskom parlamentu i njegov izvjestitelj za zapadni Balkan Tonino Picula predložio je izabranom predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću da svoj mandat iskoristi kako bi na novim osnovama pokrenuo proces poboljšanja odnosa s Bosnom i Hercegovinom, objavio je u subotu sarajevski “Dnevni avaz”.

U intervjuu ovom listu Picula je ocijenio da su odnosi Hrvatske i BiH uvijek bili prijateljski i dobronamjerni no sada je vrijeme da Milanović pomogne kako bi se otvorena pitanja između dviju država “racionalno” rješavala. Pri tom je dodao da dosadašnja predsjednica snosi dio odgovornosti za trenutačno stanje međudržavnih odnosa koje nije dobro.

“Odlazeća predsjednica Kolinda Grabar Kitarović povremeno je nespretnim i nekorektnim izjavama dovodila u pitanje proklamiranu politiku Republike Hrvatske prema BiH da bi na koncu mandata bila vidljiva i određena bezidejnost po tom pitanju”, kazao je Picula.

Ocijenio je da bi stoga za novi početak bilo optimalno izbjegavati ponavljanje poteza koji su u prošlosti samo besplodno i nepotrebno dizali tenzije.



Picula je istaknuo da bez obzira na sve probleme koje ima, BiH ostaje partner institucijama Europske unije koja pak od te BiH očekuje da predano provodi dugo najavljivane reforme na koje se precizno obvezala.

“U tome će imati bezuvjetnu potporu, poglavito nas europarlamentaraca. No odgovornost je prije svega na BiH i očekujem da će izabrani dužnosnici odgovorno obnašati svoje dužnosti,” poručio je Picula.

Ocjenjuje da je krajnje vrijeme da u BiH profunkcionira međuparlamentarno povjerenstvo za europske integracije. To se tijelo nije sastalo još od 2015. godine zbog ultimativnog zahtjeva srpskih parlamentaraca u BiH da se sve odluke u tom tijelu donose konsenzusom, a što odstupa od prakse kakva se primjenjuje u odnosima sa svim drugim državama.

Srpski zastupnici već pet godina odbijaju prihvatiti predloženi pravilnik o radu.

“Riječ je o standardnom dokumentu koji su prihvatile sve zemlje kandidatkinje i to samo pokazuje visoku razinu nefunkcionalnosti i općega nepovjerenja unutar postojećega sustava u BiH”, rekao je Picula.

Svoja očekivanja o otvaranju pregovora između EU i Sjeverne Makedonije i Albanije postavlja između “zdrave skepse i opravdanog optimizma”.

Komentari