PGŽ odgovara HDZ-u: Nije učinjen niz nepravilnosti u slučaju Valerija Jurešića

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Primorsko-goranska županija ustvrdila je u utorak, reagirajući na tvrdnje HDZ-ova županijskog vijećnika Dinka Beakovića, kako nije učinjen niz nepravilnosti u provedbi natječaja za zapošljavanje bivšega županijskog pročelnika Valerija Jurešića.

“Upravna inspekcija smatrala je da Valerij Jurešić dostavljenim potvrdama o radnom iskustvu nije dokazao traženo radno iskustvo na odgovarajućim poslovima, što je bilo jedino sporno pitanje u ovom radnom sporu”, stoji u priopćenju Primorsko-goranske županije u kojem se reagira na Beakovićevu konferenciju za novinstvo 4. studenoga, s koje je izvijestila i Hina.

On je tada ustvrdio da je zapošljavanje bivšega županijskog pročelnika za kulturu Valerija Jurešića bilo nezakonito te da za to treba odgovarati župan Zlatko Komadina. Beaković je ocijenio da je zapošljavanjem Valerija Jurešića učinjena golema šteta te da je u županiji “radila osoba koja nije smjela biti na tom radnom mjestu, a nisu radile osobe koje su se javile na natječaj i ispunjavale sve uvjete”. Pokazao je presudu Ustavnog suda iz prosinca 2019. kojom se odbija ustavna tužba Valerija Jurešića, ističući kako nitko ne spominje tu presudu.

U priopćenju za javnost, koje je potpisala pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i upravljanje imovinom Branka Ivandić, stoji da je na primorsko-goranskoj Županijskoj skupštini, održanoj u srpnju 2019., razmatrana cjelovita informacija o imenovanju Valerija Jurešića pročelnikom Upravnog odjela za kulturu za kulturu, sport i tehničku kulturu te županije.



Svakom članu Županijske skupštine bila je dostupna kompletna natječajna dokumentacija i presude mjerodavnih sudova, ističe se u priopćenju. Dodaje se da je primorsko-goranski župan, postupajući po izrečenoj mjeri Upravne inspekcije, u lipnju 2015. ukinuo rješenje o imenovanju Jurešića, a on je podnio tužbu Upravnom sudu u Rijeci protiv tog rješenja pa mu je odgođen prekid radnog odnosa do donošenja pravomoćne presude. Nakon pravomoćne presude Visokog upravnog suda Jurešiću je prestao radni odnos u svibnju 2018. te je vidljivo da je Primorsko-goranska županija postupila prema mjeri Upravne inspekcije i pravomoćnoj sudskoj presudi, stoji u priopćenju Primorsko-goranske županije.

Valerij Jurešić podnio je ustavnu tužbu protiv presude Visokog upravnog suda, a kako se ističe u priopćenju Primorsko-goranske županije ona u tom postupku nije bila stranka, a presude Ustavnog suda objavljuju se i dostupne su javnosti pa ne stoji ni teza da je županija zatajila presudu.

Komentari