Pfizer testirao svoju eksperimentalnu pilulu za covid-19, rezultati su sjajni

Profimedia

Farmaceutska tvrtka Pfizer Inc. priopćila je u petak da je njihova eksperimentalna antivirusna pilula za covid-19 smanjila stopu hospitalizacije i smrti za gotovo 90 posto. Kompanija će od američke Agencije za hranu i lijekove te drugih međunarodnih regulatora zatražiti što brže odobrenje za uporabu njihove pilule. Prema pisanju AP Newsa, odluka bi se mogla znati za nekoliko tjedana ili mjeseci.

Pfizer je u petak objavio preliminarne rezultate svoje studije provedene na 775 odraslih osoba. Kod pacijenata koji su uzimali njihov lijek nakon mjesec dana zabilježena je 89 posto manja stopa hospitalizacije ili smrti. Manje od 1 posto pacijenata koji su uzimali pilulu morali su biti hospitalizirani i nitko nije umro.

– Nadali smo se da imamo nešto izvanredno, ali rijetko kad možete vidjeti lijekove s gotovo 90 posto učinkovitosti i stopostotnom zaštitom od smrti – rekao je dr. Mikael Dolsten, Pfizerov glavni znanstveni direktor.

Sudionici ovog istraživanja nisu bili cijepljeni, imali su blagi ili umjereni oblik covida te su smatrani visokorizičnima za hospitalizaciju zbog zdravstvenih problema poput pretilosti, dijabetesa ili bolesti srca. Njihovo liječenje počelo je u roku od tri do pet dana od prvih simptoma i trajalo je pet dana, prenosi jutarnji.hr.



 

Komentari