Petrov pozvao Stožer da dođe u Sabor; Grbin: Cijenu nerada Vlade i Stožera će platiti građani

sabor/Patrik Macek/PIXSELL

Na kraju ovogodišnje parlamentarne sezone predstavnici oporbenih parlamentarnih klubova ocijenili su u petak dosadašnji rad, pri čemu su svi istaknuli zadovoljstvo svojim angažmanom, ali su prosvjedovali zbog postrožavanja mjera za što će, ističu, cijenu vladina nerada platiti građani.

“Unatoč koronakrizi i posebnim mjerama uvedenima u Sabor, uspjeli smo meritorno raspraviti o svim važnima točkama. Što se tiče konstruktivnosti odluka donesenima u Saboru, ukazat ću na jednu od zadnjih izglasanih točaka koja se odnosi na Upravljački odbor za Nacionalnu razvojnu strategiju za sljedeće desetljeće. Vlada je odbila inicijativu SDP-a, ali i predsjednika RH da se u to tijelo uključi više predstavnika Sabora čime su pokazali da nemaju nikakvu volju za suradnju pa čak i na tako važnim temama”, izjavio je Grbin novinarima u Saboru.

Komentirajući činjenicu da se čak trećina oporbenjaka ne pojavljuje na glasanjima, Grbin je kazao da može odgovarati jedino za zastupnike SDP-a koji su bili objektivo odsutni, a što se tiče tajminga, većina određuje da glasa upravo po tome kada mogu skupiti svojih 76 ruku i pri tome ne vode računa je li netko od oporbe bolestan ili na neki drugi način fizički spriječen.


Možemo nije integrirajuća sila u opoziciji

Nije se složio s tezom da je opcija Možemo nova integrirajuća sila u opoziciji jer se sada više zajednički radi, pojasnivši da je oporba uvijek imala zajedničke inicijative i uvijek su postojala pitanja oko kojih se oporba slagala, kao što postoje i stvari oko kojih se ne može složiti. U ovom trenutku najveći integrativni faktor oporbe je vladajuća većina, koja je odbila osnivanje istražnog povjerenstva koje je trebalo istražiti probijanje istraga. Vladajuća većina, koja također ima određene ideološke razlike, u cilju očuvanja većine i ostanku na vlasti odlučila da se protiv korupcije u Hrvatskoj u ovom trenutku ne treba boriti i to je taj integrativni faktor u oporbi, naglasio je šef SDP-a.

Osvrćući se na postrožene epidemološke mjere, Grbin je podsjetio da od sredine listopada do pred kraja studenog bilo 45 dana u kojima vlada nije donosila mjere.

“Broj zaraženih i preminulih koje sada imamo posljedica je nerada i dnevnopolitičkih potreba Andreja Plenkovića i HDZ-ove vlade, uz potporu njihovih koalicijskih partnera. Danas idemo u lockdown zato što se tada nije radilo i cijenu tog nerada će platiti građani. Mjere će vjerojatno biti prestroge, ali u ovom trenutku blažim mjerama ne možemo pokrpati ono što se nije radilo kada je trebalo”, zaključio je Grbin.

Petrov: Neka stožer konačno dođe u Sabor

Predsjednik Mosta Božo Petrov poručio je da je klub njegove stranke najkvalitetniji klub u Saboru i da će govoriti makar to predsjedniku Sabora i sličnima ne odgovaralo. “Što se tiče rada Sabora, bilo je dobrih i loših trenutaka, a loši su vezani uz neosjetljivost vladajućih prema stvarnim potrebama građana, ustvrdio je. Problematično je i to što već devet mjeseci upozoravamo da cijela država funkcionira u posebnim uvjetima, a ne znamo zašto određene mjere donosi stožer koji nikada nikome u državi nije podnio izvješće”, dodao je.

“No, ono ključno, što će ostati zapisano za sva vremena, dogodilo se danas kada je Hrvatska proširila svoja suverena prava na još 24 tisuće četvornih kilometara mora, a zastupnici aklamacijom i pljeskom pozdravili isključivi gospodarski pojas. To je Most zadnjih pet godina uporno i nepokoljebljivo predlagao i drago nam je da su u konačnici svi podržali”, istaknuo je.

Komentirajući nove mjere stožera, kazao je da one utječu na život svih, a mi ni danas ne znamo na temelju kojih kriterija, parametara i informacija stožer donosi te odluke.

“Da mjere ne odgovaraju, pokazuje broj oboljelih i preminulih i način na koji se oni nekonzistentno ponašaju zadnjih devet mjeseci. Imali smo u proljeće kompletni lockdown i gospodarski kolaps zbog sto oboljelih, a danas na tisuće oboljelih te mjere ne odgovaraju onima prije devet mjeseci. Neka stožer konačno dođe u Sabor, položi račun i traži podršku”, poručio je dodavši kako smatra da poduzetnici nisu dovoljno obeštećeni i Hrvatska mora i radnicima i poduzetnicima pravedno nadoknaditi štetu.


Komentari