Petir o zabrani rada nedjeljom: Možete kupiti kruh u subotu ili ga ispeći kod kuće

screenshot

Formalno nezavisna zastupnica koja se u Hrvatskom saboru našla preko liste HDZ-a te podupire vladajuću većinu, Marijana Petir, komentirala je prijedlog o zabrani rada nedjeljom.

“Cilj je zaštititi radnike i omogućiti im da imaju jedan dan slobodan koji je u našoj tradiciji uvijek bio nedjelja. Ovo što je pred nama je rezultat kompromisa jer s jedne strane smo mi koji bismo voljeli da su sve nedjelje za radnike u trgovinama neradne, a s druge strane postoje i drugačija mišljenja” rekla je Petir u Newsroomu N1.

Tvrdi i kako postoje oni koji misle da sve nedjelje trebaju biti radne, te prijedlog ministarstva sa 16 radnih nedjelja smatra kompromisom kojeg bi dodatno smanjila na samo 12 radnih nedjelja.

Rekla je kako bi voljela da se više usmjere i prema ugostitljskom sektoru.



“Mislim da nam je svima interes da naši ugostitelji rade u te dane, da turisti dolaze kod njih, da naši ugostitelji uzimaju proizvode od naših seljačkih gospodarstava. Čini mi se da bi tu dobili jednu dodanu vrijednost i onda bi s pravom mogli reći da turisti uživaju puninu odmora u Hrvatskoj. Osim sunca, mora i prirodnih ljepoota da imaju priliku kušati i našu hranu”, rekla je Petir.

Osvrnula se na kritike da će takva regulacija rada nedjeljom dovesti do otpuštanja radnika ili da će se u šoping ići u susjedne zemlje.

“Prije svega, ovo uopće nisu točne informacije. Prema podacima Porezne uprave, najfrekventniji dan, kada ima najviše prometa u trgovinama na malo je petak, a u trgovačkim lancima subota”, navela je.

‘Promet se prelio na druge dane’

Objasnila je da se tijekom strogih epidemioloških mjera kada je rad u trgovinama nedjeljom bio zabranjen promet prelio na druge dane, a nije nestao.

“Neće doći do pada prometa niti otpuštanja ljudi jer imamo manjak radne snage u trgovinama tako da poslodavci koji su svjesni situacije i odgovorni su, spremni su razgovarati”, istaknula je.

“Sve što se kupuje nedjeljom može se kupiti u subotu ili bilo koji drugi dan. Ne mora se kupovati veš mašina nedjeljom. Možete kupiti kruh u subotu ili ga ispeći kod kuće”, poručila je Petir.

 

 

Komentari