PETICIJA ZA POVRATAK U STRANKU Isključeni SDP-ovci traže poništavanje odluke o raspuštanju i brisanju 3000 članova

Igor Soban/PIXSELL

Desetak, kako oni ističu, nepravedno isključenih članova SDP-a u subotu se okupilo ispred sjedišta te stranke uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a. Namjera im je prikupljanje potpisa koje će uputiti Statutarnoj komisiji sa zahtjevom da se poništi odluka o raspuštanju i brisanju tri tisuće članova.

Izbačena članica Predsjedništva mjesne organizacije Novi Zagreb-istok Sanja Fresl rekla je da prikupljaju potpise kako bi do kraja ispoštovali proceduru predviđenu Statutom i Statutarnoj komisiji SDP-a uputili kolektivnu žalbu “tražeći poništenje besprizornih obavijesti bez imena i prezimena, koje su na svoje adrese primile tri tisuće članova zagrebačke Gradske organizacije”.

“To je jedan suludi potez kojim se uništila petina članova u Zagrebu. Upozoravali smo, još od veljače kada je krenula ta čistka, da se to ne može raditi prije lokalnih izbora, da se time ugrožava rejting stranke i imidž kod građana što su na kraju i pokazali katastrofalni rezultati na lokalnim izborima i nikad niže rejting stranke u zadnja dva mjeseca”, istaknula je Sanja Fresl.

Naglasila je da se tom peticijom žele da Glavni odbor poništi odluku koja i nije u skladu sa Statutom jer Glavni odbor nikada ni nije donio odluku o raspuštanju članova nego samo tijela gradskih i mjesnih organizacija, a nakon toga je pod krinkom reevidencije izbrisano tri tisuće članova koji su stvarali ovu stranku.



“Mi se ne želimo ponovno učlanjivati nego da nam se vrati status članova SDP-a jer smatramo da sadašnje vodstvo bitno narušava imidž stranke, njeno funkcioniranje, demokratske procedure po kojima je SDP bio poznat kao stranka koja je najviše pridonijela i unutarstranačkoj demokraciji. Ovdje se guši sloboda govora i ne dopušta stavljanje na dnevni red tema koje su od krucijalne važnosti”, istaknula je Sanja Fresl.

Dodala je kako je SDP dosegnuo dno te da “moraju učiniti sve da pokušaju vratiti stranku pravoj ljevici, kao i povjerenje građana u SDP jer ovako nije dobro”.

INače, Glavni odbor okupio se kako bi raspravio prijedlog reforme lokalne samouprave, nova pravila za plaćanje članarina, ali i pravila za unutarstranačke izbore koje namjeravaju provesti do sredine prosinca.

Na dnevnom redu nije predviđena rasprava o članstvu četvero isključenih zastupnika u saborskom Klubu.

Predviđa se da će se na temu četvero bivših SDP-ovih zastupnika koji ne žele izaći iz Kluba raspravljati u utorak na sjednici tog tijela.

Komentari