Pet članova vladinog Znanstvenog savjeta ogradilo se od Laucovih izjava

Goran Mehkek / CROPIX

Petero članova vladinog Znanstvenog savjeta obratilo se javnosti priopćenjem u kojemu su se, kako su naveli, u potpunosti ogradili od izjava znanstvenika Gordana Lauca, također člana savjeta.

Andreja Ambriović Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić te Igor Rudan kritiziraju u priopćenju, među ostalim, njegove poruke u kojima je pandemiju proglasio završenom te relativizirao učinkovitost epidemioloških mjera.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

– U potpunosti se ograđujemo od svih istupa prof. dr. sc. Gordana Lauca o pandemiji covid-19 od ljeta 2020. godine do danas. Pritom, posebno se ograđujemo od njegovih poruka ili insinuacija gdje proglašava pandemiju na bilo koji način završenom, tvrdi da postoje okolnosti u kojima se “bolje” zaraziti, relativizira učinkovitost epidemioloških mjera i potrebu za njihovom primjenom, preporučuje cijepljenje samo osobama starijima od određene dobi, ili insinuira da u Hrvatskoj postoji bilo kakav oblik povezanosti povećane smrtnosti stanovništva sa cijepljenjem.



Nadalje, svatko tko šalje poruke da bi se bilo tko od nas mogao slagati s istupima prof.dr.sc. Gordana Lauca o pandemiji covid-19 ne govori istinu. Naši stavovi o pandemiji covid-19 temeljeni su na već postojećem predznanju iz potrebnih struka i na znanstvenim spoznajama koje stalno pristižu, te često uvjetuju promjene i prilagodbe strategije odgovora na pandemiju COVID-19, koje javnosti zatim treba dodatno objasniti. Zbog toga je iznimno važna odgovorna interpretacija znanstveno prihvaćenih spoznaja u svakom trenutku pandemije, kako bi se javnost ispravno informirala, te se u najvećoj mogućoj mjeri zaštitili ljudski životi i očuvala ekonomska aktivnost građana Republike Hrvatske, zaključuje se u priopćenju.

Komentari