PETEK SE NA FACEBOOK OBRUŠIO NA OTPUŠTANJA U HOLDINGU: Uprava Holdinga želi otpustiti trudnice i one koji skrbe za djecu s teškoćama

Bruno Konjevic / CROPIX

Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek na svom facebooku nazvao je “sramotom i skandalom” plan otpuštanja u Zagrebačkom holdingu u kojem se namjerava otpustiti i trudnice, rodilje i osobe koje skrbe za djecu s teškoćama.

– Sramota i skandal Uprave Holdinga zbog izostanka empatije i osjetljivosti prema trudnicama, rodiljama, osobama koje skrbe za djecu s teškoćama u tzv. planu otpuštanja radnika! Nažalost, točna je informacija da se u dopisu Holdinga sindikatima nalazi i popis s imenima i prezimenima zaštićene skupine u koje ulaze trudnice, osobe koje su na porodiljnom dopustu, koje koriste rodiljni i ini dopust, te osobe koje rade s polovicom radnog vremena radi brige i njege djece s teškoćama, napisao je Petek.

Ako je javnost u nekom trenutku provedbe revidiranja mjere roditelj odgojitelj imala osjećaj da je sve provedeno bez senzibiliteta, empatije i razumijevanja pozicije onih na koje se odluka odnosi, što je tek ovo, upitao je Petek i upozorio kako Zakon o radu u člancima 34. i 151. jasno propisuje prava i mogućnosti otkazivanja ugovora tzv. zaštićenim skupinama radnika.

Ističe da SDP nije bio upoznat niti konzultiran o planu restrukturiranja, o tim temama ne odlučuje se na razini Gradske skupštine, već je to isključiva odgovornost izvršne vlasti, to jest gradonačelnika kao predstavnika vlasnika.



Petek kaže da se godinama zalaže za uvođenje reda i smanjenja broja radnika na pozicijama očitih viškova u administraciji, a pogotovo rukovodećim mjestima u Gradu, Holdingu i ostalim trgovačkim društvima, sukladno Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru, te prema prihvatljivim kriterijima.

Brojni građani očekivali su i dali bi snažnu potporu rješavanju radnih mjesta onih koji su došli na njih “po babi i stričevima”, za ona mjesta koja su izmišljena za prijatelje i političke partnere, koordinatore ničega, voditelje projekata koji ne postoje itd. s brutalnim plaćama i koeficijentima daleko iznad 4,2, za što se treba dobiti suglasnost sindikata pri zapošljavanju.

– A sada je jedan od ciljeva savjetovanja riješiti se trudnica i majki koje brinu za djecu s teškoćama u razvoju, upozorava Petek.

Također je nezadovoljan modelom komuniciranja unutar sustava izvršne vlasti u Gradu, kao i prema javnosti, tvrdi kako je u nekim segmentima komunikacija lošija nego u vrijeme Bandićeve administracije.

Komentari