Petek: Postao sam nestranački zastupnik jer SDP nije prihvatio moj zahtjev za učlanjenje

facebook

Renato Petek najavljuje da postaje nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini jer njegov zahtjev za učlanjenje u SDP nije prihvaćen, iako njegova bivša, ugašena stranka Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez sa SDP-om ima sporazum o pridruživanju.

Petek najavljuje da izlazi i iz Kluba SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i kreće u okupljanje nezavisne građanske političke opcije.

“Stranka Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez (NH!-PS) ima sporazum o pridruživanju SDP-u, kao pravnom slijedniku. Poštivao sam odredbe dogovora i postupao u skladu s njima jer sam kao glavni tajnik i likvidator svoje stranke i obavljao poslove njezina spajanja i gašenja. Što se tiče mog rada u SDP-u, oni nisu poštovali svoj dio dogovora. Moj zahtjev za učlanjenje u SDP nije prihvaćen, dok je od većine mojih stranačkih kolega iz NH!-PS-a prihvaćen. Ne želim, niti mogu istraživati što je posrijedi. Za mene je ta priča završena”, istaknuo je Petek.

Odbio ga SDP

Podsjeća da je postojao i dogovor da se pridruži timu predsjednika SDP-a Davora Bernardića vezano za stranačku dužnost – izvršnog tajnika za komunikaciju s građanima i simpatizerima, no, iako je to bilo navedeno na dnevnom redu Glavnog odbora SDP-a ta točka je bila skinuta s dnevnog reda te nije izabran.



Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas na pitanje zašto nije prihvaćen Petekov zahtjev za primanje u stranku kaže da ne zna zbog čega ga nije primila njegova lokalna organizacija, ali da s Petekom razgovara i da su mu “vrata SDP-a otvorena”. Podsjeća da Petek sudjeluje i u radu SDP-ova savjeta te da je zastupnik u Gradskoj skupštini jer mu je SDP dao mandat, a to znači da ima i SDP-ovu podršku.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras kaže da Peteka u SDP na telefonskoj sjednici nije primio mjesni odbor na Trešnjevci-jug i da Petek nakon toga više nije bio zainteresiran ući u stranku.

Smatra da nije dobro da ga tada nisu primili, te ističe da je on bio i prije i poslije toga zainteresiran da Petek uđe u SDP te da nije istina da ga se ne želi u stranci.

I Maras poručuje da su Peteku “vrata SDP-a otvorena”, ali i da očekuje da bi u slučaju da izađe iz kluba SDP-a bilo korektno i moralno da vrati mandat onome od koga ga je i dobio.

Podrška HDZ-a i partnera u borbi protiv Bandića

Petek međutim naglašava kako je sada postao nestranački, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini te najavljuje nastavak rada za boljitak Zagrepčana i borbu protiv, kako kaže, “štetnog sustava koji je uspostavio gradonačelnik Milan Bandić uz podršku HDZ-a i partnera”.

“Pokušat ću sada i dodatno doprinijeti oporbi, tražit ću saveznike, suradnike i sugovornike među onima koji nisu okaljani suradnjom s Bandićem”, najavljuje Petek. Kaže da će uputiti poziv nezavisnim zastupnicima, vijećnicima, stručnjacima i napose građanima “da djelujući zajedno izgradimo opciju koja će ponuditi nužna rješenja gradskih problema i time bolji Zagreb za sve građane”.

Mogući partneri na lokalnim izborima u svibnju iduće godine su mu oni koji su sada oporba, a nalaze se od centra na lijevo.

“Kada se bude raspravljalo o izlasku na izbore, u oporbi ćemo sjesti i morati dogovoriti model suradnje koji će polučiti najbolji rezultat, a da ispunimo i vlastite ambicije. Vjerujem da mnogi sada već znaju kako se Bandića više ne može mijenjati, niti korigirati. On je prošlost, a Zagrebu treba osigurati budućnost”, tvrdi Petek.

Spreman je kandidirati se i za gradonačelnika

Na pitanje misli li se kandidirati za gradonačelnika Zagreba, s obzirom da ga je u tome podržao i Dario Juričan, jedan od kandidata na nedavnim predsjedničkim izborima, Petek kaže da je spreman ući u utrku s drugima za dužnost gradonačelnika, no o tome će tek razgovarati unutar nove platforme i potom s oporbom.

Za Juričana kaže da je njegova uloga značajna u razotkrivanju cijelog sustava koji je uspostavio Bandić, te vjeruje da suradnju s njim može nastaviti za boljitak Zagreba.

Što će tiče izlaska na lokalne izbore kaže da će biti jedna strategija bude li Bandić kandidat za gradonačelnika, a druga, ne bude li. “Ako će se Bandić kandidirati za gradonačelnika nas u oporbi će naprosto zdrav razum tjerati da pronađemo jednog kandidata, da svi stanemo iza njega i da ostvarimo maksimalan rezultat”, istaknuo je.

Vjeruje da će u oporbi uspjeti vlastite ambicije podrediti tom osnovnom cilju – da dođe do promjene u gradu.

Ističe kako mu je sada prioritet okupiti suradnike, a za suradnju, nudi im pet točaka, od kojih je prva odgovorno i stručno upravljanje Gradom, njegovom imovinom, resursima i projektima.

“Efikasnost, ekonomičnost i transparentnost treba zamijeniti korupciju, klijentelizam i nepotizam te neefikasno i skupo upravljanje Zagrebom kao i rasipanje novca izvan sustava”, ističe.

Nadalje, to je održiv i zelen grad, uz rješavanje problema otpada, te promet i kultura i kreativne industrije.

Peta točka je socijalna pravednost, jer, kaže Petek, iako Zagreb odskaće, Hrvatska je jedna od najsiromašnijih članica EU.

Nezavisni pojedinci osnažit će grad

Petek je uvjeren kako je svojim radom u Gradskoj skupštini ispunio povjerenje većine birača te kolega iz SDP-a i ostalih koalicijskih partnera preko čije je liste i ušao u nju, a temeljem predizbornog Sporazuma SDP-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez.

“Sa SDP-om sam surađivao uvijek kada je postojala prigoda, kada sam bio pozvan, kao što je to bilo kada sam kao vanjski član bio uključen u rad nekih od njihovih savjeta. Mi smo se na kraju razišli i postao sam nezavisan i nestranački zastupnik. Ne prelazim Bandiću, ostajem u oporbi, nitko ništa ne gubi”, poručuje Petek.

Naprotiv, vjeruje da će okupljanjem nezavisnih pojedinaca, platformi i inicijativa oporba u gradu samo još osnažiti.

Komentari