Petek kod nove žičare: Projekti u Gradu Zagrebu inače su kao bombonijera, ali žičara je tvornica slatkiša

Renato Petek/Emica Elvedji/PIXSELL

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek rekao je u četvrtak kako je sada jasno da sljemenska žičara košta 754 milijuna kuna, ustvrdivši da se na žičari – ne počastilo bonbonijerom Grada Zagreba, već su uzeli cijelu tvornicu slatkiša. 

Petek navodi da je u tu cijenu od 754 milijuna kuna uvrštena oprema na koju je plaćen PDV pošto se radi o stranoj tvrtki, građevinski radovi GIP Pionira sa svim aneksima, troškovi kredita i kamate kredita i svi dodatni troškovi koji postoje na žičari.

“Dakle, direktni trošak za građane grada Zagreba je 754 milijuna kuna. Skoro tisuću kuna svaki građanin grada Zagreba je dao za sljemensku žičaru”, poručio je Petek nakon što su na sjednici Gradske skupštine zastupnici “primili na znanje” izvješće gradonačelnika Milana Bandića o realizaciji projekta nove žičare “Sljeme”, čija je cijena izgradnje narasla trostruko.

Za je glasalo 26 zastupnika, a protiv – 17.



Petek kaže da gradski zastupnici u tom Izvješću još uvijek nisu dobili sve materijale.

Građani će sada moći procijeniti, tvrdi Petek, hoće li ovakvu žičaru, ili dva mosta preko Save, koja rješavaju prometno pitanje između novog i starog Zagreba, ili deset škola i pet vrtića koji bi riješili sva pitanja prostora u sustavu odgoja i obrazovanja, ili da se svi mogu priključiti na kanalizaciju i da prestanemo imati gubitke na vodovodnoj mreži od 50 posto.

Petek je pred novinare donio “bonbonijeru Grad Zagreb” te izjavio da su ‘svi projekti u Zagrebu kao bonbonijera’.

“Bonbonijera Grad Zagreb – obično uvijek istim firmama, vrlo slične grupacije firmi građevinskih s kojima gradonačelnik surađuje; hvali se da su oni prijatelji – dakle ih časti. I na svim projektima, kao što je danas otvoren i Spomenik domovini gdje se častio gospodin Penava ili njegova tvrtka Tigra, 35 milijuna kuna troška. Svi ostali troškovi za izgradnju Radničke i svi ostali slični rotori i ostali. Uvijek su bili takvi da se uvijek netko osladio. Uvijek su bili dodatni aneksi i dodatni troškovi”, istaknuo je Petek.

‘Utvrđeno 80 milijuna kuna štete’

No, dodao je, na žičari “ne da su uzeli i počastili se nekim slatkišima iz bonbonijere, već su naprosto uzeli cijelu tvornicu slatkiša i odnijeli je sa sobom. Sto milijuna kuna je ono što će USKOK i PNUSKOK morati utvrditi jesu li opravdani troškovi na tom projektu”.

Također, kaže Petek, “i ono sve ostalo što će građani moći procijeniti – je li žičara predimenzionirana, prevelika, hoće li biti ispunjeni zamišljeni kapaciteti te što će raditi 10.000 ljudi na vrhu Sljemena kada žičara krene voziti”.  Upitao je  koje su to usluge i ponuda koju je Grad Zagreb pripremio za ljude kada ih odveze na vrh Medvednice.

Novinarima je pokazao i dokument koji, kako je rekao, nisu dobili zastupnici, a u njemu stoji da je Elektroprojekt ispunio sve svoje obaveze i dostavio sve projekne zadatke koji su se od njih tražili u točno propisanom roku.

“Ovaj dokument pobija da je kriv netko drugi. Kriv je gradonačelnik Bandić koji je sve potpisao, pročelnici koji su mu potpisivali suglasnosti, nadzor i projektanti, oni su sve ovjeravali”, ustvrdio je Petek.

Kaže kako vjeruje da će sada trebati utvrditi njihovu odgovornost, a ne da se odgovornost prebacuje na bilo koga drugoga. “Traži se očito Pedro, kog će se objesiti i tko će visiti zbog dodatnih, kako su oni utvrdili za sada, 80 milijuna kuna štete”, smatra Petek.

Komentari