Petek: Drago mi je što sada i USKOK pokazuje interes da se istraži posao sa zbrinjavanjem biootpada

N1

Zagrebački biootpad smrdi zbog nezakonitog zbrinjavanja na odlagalištu Jakuševec, navodi u priopćenju Renato Petek, nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.  

Rekao je kako su to “svi znali i više su puta bili upozoreni”. Pritom je mislio na Anu Stojić Deban, dosadašnju predsjednicu Uprave Zagrebačkog holdinga, bivšu pročelnicu Mirku Jozić, voditelja Čistoće Juru Leko te Vesnu Peko, direktoricu službe za nabavu Zagrebačkog holdinga.

U priopćenju nadalje navodi kako mu je “drago što sada i USKOK pokazuje interes da se istraži posao sa zbrinjavanjem biootpada na koji se kontinuirano ukazuje od veljače 2019., kada su u Zagrebu podijeljene prve smeđe kante za biootpad”.

“Sa zanimanjem pratim hoće li se uspjeti dokazati opravdana sumnja da su izvršene radnje koje su omogućile stjecanje protupravne koristi izvlačenjem desetaka milijuna kuna iz blagajne Zagrebačkog holdinga, kao i ugroze stanovništva i zagađenje prirode zbog višestrukih kršenja zakona u gospodarenju otpadom, kao i onoga o javnoj nabavi”, napisao je Petek.


Kao još jedan problem naveo je ugovor o preuzimanju i obradi biootpada izvan Zagreba, za što su prema pisanju nekih medija policijski službenici preuzeli dokumentaciju, što se odvijalo u bioplinskim postrojenjima u okolici Križevaca, odnosno Donjeg Miholjca.

U tim bioplinarama mjesecima su provođeni različiti nadzori Državnog inspektorata, koji su dokazali brojne nepravilnosti u radu. Državni inspektorat je bioplinari Orehovec u vlasništvu Olega Maksimova zabranio zbrinjavanje zagrebačkog biootpada zbog nedostatka dozvole za gospodarenje otpadom R12.

‘Ne zna se gdje je završio ostatak otpada’, navodi Petek

“Tada Zagrebački holding odobrava uvođenje podizvođača, tvrtku EDM Energija istog ruskog vlasnika, koji prema aneksu smije zbrinuti maksimalnih 30 posto ugovorenih količina otpada. Tako se zagrebački biootpad počeo odvoziti u njihova bioplinska postrojenja u Donji Miholjac i Viljevo”, naglasio je Petek.

Zapitao se gdje je završio ostatak otpada jer podaci iz Holdinga govore da je od prosinca 2020. do lipnja 2021. Čistoća prikupila 11.764 tone biootpada, dok je od toga Zrinjevac preuzeo tek oko 2800 tona.

“Uvjeren sam, a dokumentacija će to i dokazati, da je dio završio kod privatnika, a dio na odlagalištu Jakuševec Prudinec. Radi se o odljevu novca iz Holdinga prema privatnicama koji su preuzimali otpad iako nisu nisu imali dozvole za to”, istaknuo je.

Petek je uvjeren da će ljudi iz upravljačkih struktura Čistoće, Holdinga i njegove javne nabave, te nadležnog Ureda za gospodarstvo, koji su obavljali poslove oko biootpada odgovarati za propuste i nezakonit rad.

U priopćenju se dotaknuo i nove Gradske uprave i Uprave Zagrebačkog holdinga. On  očekuje da hitno riješi pitanje smrada od biootpada koji ugrožava kvalitetu zraka i života više od 100 tisuća građana, a dugoročno će morati riješavati pitanja sortirnica, kompostane u Novskoj te opcije zaključavanja spremnika ili uvođenja kartica kako bi se kontrolirali korisnici.

Komentari