Perković o Bandiću: Bio je slika i prilika političara kakvog Hrvati žele, tražili su upravo ono što im je on davao

Davorin Visnjic / PIXSELL

Ekonomski analitičar Branimir Perković komentirao je smrt Milana Bandića i situaciju u kojoj se našao Zagreb.

Objavu na njegovom Facebook profilu prenosimo u cijelost:

“Ja sam nekulturan pa kod mene ne prolazi ona ‘O mrtvima sve najbolje’. Bandić je bio slika i prilika političara kakvog Hrvati žele.

Bandić je slika prosječnog Hrvata, bez obzira na ideologiju i politiku. Bandić je nadilazio lijevo-desno, na vlast ga dovela ljevica a kasnije održavala desnica. On je bio malo Titov mali, malo cigić a malo nekakva parodija desničara. Sve za svakoga. Hrvati su tražili upravo ono što im je Bandić davao.



Malo ‘besplatnog’ za radnike, malo namještenih javnih natječaja i fontana za privatnike, malo uhljebi po gradskim firmama, malo koja kuna za kulturnjake, malo svrati do cigana, malo pjevaj u slavu Titu, malo budi desničar vulgaris, malo se klanjaj braniteljima i svima si dobar. Ništa od navedenog nije nužno kontradiktorno s drugim, ali način na koji je Bandić to radio ih je činio kontradiktornima. Ali upravo tako je kupio sve, široku društvenu sljedbu koja ga je održavala na vlasti. Ono izabere te ljevica a na vlasti održava desnica. Sjajno.
Bandić i nije bio toliko veliki lopov sam za sebe.

Bar ne koliki je mogao biti. Više je bio ‘Krao je, ali je i nama dao’. Kroni poduzetnicima, nezaposlenima, penzionerima. Bio je drug Tito samo za Hrvatsku. A kako je sve što većina Hrvata želi Jugoslavija ali da se tako ne zove onda je Tito sve što većina ljudi želi ali da se tako ne zove. Zvao se Bandić.

Bandić je bio ono što su birači od njega tražili. Ono što je Zagreb od njega tražio. Ne samo uzrok nego i simptom. Možda i više simptom.

A kolika je sad panika u Holdingu to je teško zamisliti.

U ponedjeljak će tamo biti kaos. Uhljebi će se ponašati kao obezglavljene kokoši.
A tek u HDZ-u koji je stavio onog tuntlu da bi osigurali pobjedu Bandiću. A u SDP-u hahaha. A u problemu je i Možemo.

Ovo će biti zabavno”, zaključio je.

Komentari