Perković: Napadom na Milanovića zbog isplate minimalca HDZ je pokazao socijalističko-planske i totalitarne tendencije

HDZ-ovi dužnosnici su uoči sučeljavanja predsjedničkih kandidata pokazali što zaista misle o poduzetništvu i poreznom rasterećenju.

Naime, Zoran Milanović je otkrio da ga je Tomislav Madžar, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, napao jer si kao šef tvrtke isplaćuje minimalac.

“Madžar, čuvar državnog cekera, je na primitivan način galamio kako si isplaćujem minimalac”, rekao je Milanović.

Što je Madžar mislio postalo je jasno kada je HDZ preko društvenih mreža optužio Zorana Milanovića da si je dok je vodio konzultantsku firmu “isplaćivao minimalnu plaću – zakidajući proračun i izrugujući se ostalim hrvatskim poreznim obveznicima.”



O čemu se radi? Poduzetnici si mogu isplatiti plaću kakvu žele, ako je ona viša od minimalne. Poreze i doprinose moraju isplatiti na osnovicu od minimalno 5.682,30 kuna.

Poduzetnicima je tako omogućeno da umjesto kroz plaću, profit firme isplaćuju kroz dohodak. Na taj način efektivno plaćaju manje davanja državi. I to je činjenica koja je silno pogodila HDZ-ove dužnosnike. Takvu mogućnost oni vide kao zlouporabu, kao ‘zakidanje proračuna’.

Perković: To je pokazatelj socijalističko-planskog i totalitarnog stanja uma

Za portal Otvoreno izjavu HDZ-ovih dužnosnika komentirao je i ekonomist Branimir Perković. Smatra da je izjava skandalozna te primjer načina razmišljanja zbog kojeg Hrvatska kaska za Europskom unijom.

“Prozivanje Milanovića za isplaćivanje minimalca sebi samome u vlastitoj firmi je pokazatelj ne socijalističko-planskog stanja uma nego i totalitarističkog načina razmišljanja koji pojedinca i privatne kompanije vidi samo kao sluge državnog birokratsko-političkog aparata”, rekao je.

“Većina političara još uvijek poduzetnike i radnike u privatnom sektoru vidi samo kao izvor prihoda državnog proračuna koji se treba što više iscijediti da bi se namirili svi proračunski korisnici”, dodaje Perković.

To je zato, smatra Perković, jer političke elite “kroz plaće zaposlenih u javnom sektoru, subvencije, poticaje ili neki drugi način” kupuju političku poslušnost dijela građana s ciljem zadržavanja vlasti.

“Takvim načinom razmišljanja Hrvatska će i dalje kaskati za brzinom razvoja država Nove Europe s kojima se uspoređuje”, zaključio je Perković. 

Udar na poduzetnike

Podsjetimo, financijski analitičar Andrej Grubišić je za portal Otvoreno istaknuo je da sloboda koju poduzetnici imaju za samostalni raspolaganje svojim novcem ono što motor gospodarstva.

“Mislim da je paušalni obrt bila jedna od pametnijih stvari koja je predložena i zapravo to funkcionira jako dobro u praksi. Sada ispada kao da netko ovdje vara državu. Ljudi rade ono što im je zakon omogućio”, i podsjeća kako su paušalni obrti probudili ekonomsku aktivnost.

Grubišić za Otvoreno: Rad bi se trebao tretirati porezno jednako, bio on samostalni, nesamostalni ili nešto treće

Udruga Lipa podsjeća da su mjere koje deklarativno ograničavaju navodne ‘zlouporabe’ zapravo udar na ‘poduzetnike iz nužde’, one koji ne ostvaruju velike prihode i na mlade poduzetnike koji tek pokreću biznis.

Tatjana Korceba-Huić: Pravi val zatvaranja trgovačkih društava očekujemo sljedeće godine, doći će do ovrha, ugrožavanja egzistencije

Komentari