Perković Gamulin: Većinu prijava podnijele su bivše studentice. Imala sam saznanja o pojedincima koji su u stanju zlostavljati studente

Nezaustavljivo se kotrlja lavina svjedočanstava umjetnica iz Hrvatske i okolnih zemalja koje progovaraju o seksualnom zlostavljanju tijekom karijere. U Hrvatskoj je u središtu priče Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu.

Dekanica Franka Perković Gamulin kazala je u Dnevniku HTV-a kako ima ažurne podatke te da je riječ o 24 prijave od kojih je osam potpisano, a šesnaest je anonimnih.

“Prijave obuhvaćaju razdoblje od kraja 1990. do 2019. godine.”

Poručila je da se prijave odnose na sadašnje ili bivše zaposlenike te vanjske suradnike Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Naglasila je da te prijave obuhvaćaju razdoblje od kraja 1990. do 2019. godine.

Istaknula je da je manji dio prijava došao od sadašnjih studentica ili studenta, a veći dio se odnosi na bivše studentice ili studente, koji su se ohrabrili istupiti. Kazala je kako je većini prijavljenih profesora između 50 i 55 godina.



Perković Gamulin: Najteža zlostavljanja događala su se po principu jedan na jedan

Dekanica Akademije dramske umjetnosti naglasila je da su se zlostavljanja događala i izvan Akademije.

“Najteža zlostavljanja događala su se po principu jedan na jedan. Iako je ponekad i bilo svjedoka”, rekla je.

“Prijave se ne odnose na silovanja, ali neke će se moći klasificirati kao kaznena djela”

Dodala je da nije pravnica te da ne može raditi klasifikaciju samih zlostavljanja, ali je naglasila kako nije bilo riječi o činu silovanja. Istaknula je da će se ipak neke prijave moći klasificirati kao kaznena djela.

Franka Perković Gamulin poručila je da su pojedina djela neke vrste bludnih radnji i uznemiravanja.

“U ovom trenutku nemam nikakvu potrebu razgovarati s tim ljudima dok ne budem imala kompletne podatke. Dok uz pomoć Ureda pravobraniteljice ne prođemo tu klasifikaciju, dok ne vidimo što točno imamo, a onda ćemo pokrenuti naprosto procedure koje su predviđene našim Pravilnikom o radu. Pokrenuti disciplinske postupke tamo gdje imamo temelj da ih pokrenemo. S nekim kolegama ćemo morati obaviti razgovore i prije svega utvrditi što se dogodilo, gdje smo pogriješili i propustili pogledati što se događa i reagirati i na koji način ćemo to dalje spriječiti”, poručila je dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin.

Perković Gamulin: Imala sam saznanja o pojedincima koji su u stanju zlostavljati studente

Rekla je da je znala da postoje pojedinci koji su u stanju zlostavljati studente, ne samo u smislu seksualnog zlostavljanja, već u raznim drugim oblicima poniženja.

“Imala sam slučaj kao nastavnica, a ne dekanica da je žrtva imala neugodnu situaciju na prijamnom ispitu. Razgovarali smo s kolegom otvoreno, dali do znanja da je to potpuno neprihvatljivo. Radi se o ponižavanju, a ne o seksualnom zlostavljanju”, dodala je.

Istaknula je kako tada nije došlo do disciplinskog postupka jer nije bilo prijave žrtve. Naglasila je kako vjeruje da će DORH postupiti vrlo ozbiljno vezano uz prijave.

Komentari