Perčac: ‘Isporuka lijekova sada bi se trebala normalizirati’

Diana Perčac Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik udruge poslodavaca u zdravstvu Mladen Bušić, ravnatelj uprave za financijske poslove ministarstva zdravstva Gordan Žanić, predsjednica HUP-ove koordinacije veledrogerija Diana Percač i pomoćnik ravnatelja za financije Opće bolnice Dubrovnik Pavo Perić govorili su o rješenju krize duga prema veledrogerijama.

Vlada je s veledrogerijama dogovorila otplatni plan koji će, što kroz obročnu isplatu, što kroz rebalans, državu koštati 3,6 milijardi kuna. Odakle novci za to? Slijedi li sveobuhvatna reforma zdravstva i što bi ona trebala uključivati?

“Ovi pregovori traju već par tjedana, htio bih zahvaliti i svim sudionicima jučerašnjeg sastanka jer su pokazali razumijevanje, konstruktivan razgovor i na kraju smo iznjedrili rješenje za dugove u zdravstvu”, rekao je ravnatelj uprave za financijske poslove ministarstva zdravstva Gordan Žanić emisiji ‘U mreži Prvog’ Hrvatskog radija.

Na pitanje odakle sredstva kako bi se pokrio dug, izjavio je kako je Ministar Marić iznio svoj financijski plan i rekao da će se kroz rebalans naći neka dodatna sredstva.



‘Isporuka lijekova sada bi se trebala normalizirati’

“Ne bih govorila o pobjednicima i gubitnicima, mislim da je sve ovo bilo u interesu hrvatskih pacijenata. Mislim da nas je ta neizvjesnost, hoće li biti lijeka sve izuzetno mučila i da je to osnovni razlog zbog kojeg su se našla ova sredstva. Isporuka lijekova sada bi se trebala normalizirati i nadam se da ovo neće biti tema u budućnosti”, rekla je predsjednica HUP-ove koordinacije veledrogerija Diana Percač. 

Na pitanje kada se može očekivati normalizacija isporuke lijekova, rekla je kako su neke veledrogerije već krenule s normalizacijom i dodala kako “isporuke lijekova izvana nisu učestale, pa treba malo vremena”.

“Uplaćeno je 900 milijuna što nisu dodatna sredstva, nego je ubrzano povlačenje sredstava kako bi se pokrenula likvidnost, što je dalo jedan zamah kako bi isporuke krenule”, objasnila je.

“Ni u jednom trenutku sustav nije bio ugrožen, pacijenti su dobivali svoje lijekove, zdravstveno osoblje je radilo cijelo vrijeme, i Hrvatska može biti ponosna na svoj zdravstveni sustav”, rekao je predsjednik udruge poslodavaca u zdravstvu Mladen Bušić.

‘Danas nemate ni jednu bolnicu u Hrvatskoj koja nije dužna’

Na pitanje koliko je dužna bolnica ‘Sveti duh’, čiji je Bušić ravnatelj, nije izravno odgovorio.

“Danas nemate ni jednu bolnicu u Hrvatskoj koja nije dužna. Dug nastaje zbog toga što postoji nesrazmjer između prihoda i rashoda kod svih zdravstvenih ustanova. Sustav je dimenzioniran tako da naši pacijenti imaju vrlo velika prava i odličnu zdravstvenu zaštitu koja je u najblažu ruku na razini prosjeka Europske unije”.

Dodao kako je pravo čudo da dug nije i veći.

Ukupni dug Dubrovačke bolnice prema veledrogerijama za nabavu lijekova i potrošnog materijala je oko 60 milijuna kuna, rekao je pomoćnik ravnatelja za financije Opće bolnice Dubrovnik Pavo Perić.

“Problem je bio u tome što smo mi imali zalihe za još možda pet do šest dana, poseban problem su bile onkološke terapije. Da je sustav ostao ovakav kakav je do sada bio, neke veledrogerije čak i uz plaćanje unaprijed nisu htjeli isporučiti lijekove, onda bi bio veliki problem jer bi mnogi pacijenti izišli iz terapijskog roka”.

Komentari