Peović: One koje imaju novaca uvijek će moći doći do pobačaja, a radnice, siromašne žene će stvarno imati problema.

Ronald Gorsic / CROPIX

Komentirajući izvješće SDP-ovog europarlamentarca Predraga Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju koje je Europski parlament jučer usvojio, Peović je rekla da pozdravlja tu rezoluciju, ali se i obratila Milanoviću i SDP-u.

Prvo se osvrnula na reakciju SDP-ovih zastupnika: “Žao mi je što SDP-ovi zastupnici nisu bili tako hrabri i glasali protiv rezolucije o potrebi europskog sjećanja koju je porkenula desnica u EP-u i koja je izjednačila komunizam i fašizam.”

“To je opasna rezolucija. Matićevu rezoluciju pozdravljam, ona je jako važna. U Saboru se povela ružna rasprava, moglo se vidjeti da je desnica strašna, a još je strašnija kad je licemejrna, kad pravo na uskratu pobačaja pravda ljudskim pravima. Jedno ljudsko pravo ne može bit u sukobu s drugim. Nepružanje pobačaja je uskrata zdravstvene zaštite”, rekla je Peović

Pravo na život?



“Pitanje je gdje ćemo se svrstati u 21. stoljeću. da li u one zemlje koje idu unazad. Budimo iskreni, takva svjetonazorska su jako popularna u javnosti, umjesto da ih se stavi ad acta i da priznamo ženama pravo, zabavljamo javnost u trenutku kada je vrlo teška ekonomska situacija, nažalost, tek slijede posljedice korankrize u ekonomskom smislu i te stvari bi trebale biti u fokusu. Tko sada govori o promjenama Zakona u radu”

“Sami pregovori su potpuno netransparentni pa mi možemo samo nagađati. No ono što izlazi u javnost nije optimistično. Promjene će ići u smjeru liberalizacije, u negativnom smislu, mogućnosti lakšeg otpuštanja radnika, umjesto da se ide prema onom što je kritično, a to je loša statistika.”

“Treba raditi na tome da se radnička prava poboljšaju, da se osiguraju stalna i sigurna radna mjesta. Premalo vidimo naglaska na radnička prava, zaštite radnika, tako da će Radnička fronta u Saboru zastupati radnička prava i dati neki svoj okvir izmjena zakona. Javljaju nam se ljudi iz brojnih tvrtki koji rade u nevjerojatno lošim uvjetima, mobingirani su, rade za manje od minimalca. Kako je moguće? To je protuzakonito”, rekla je Peović

Novi klub i obilježavanje dana antifašističke borbe

“Znate da smo mi iz Kluba Možemo! izbačeni. Radit u Saboru bez kluba je gotovo pa raditi s jednom nogom na ulici. Imate četiri puta manje pravo govora, na aktualcu gotovo nemate mogućnosti postavljati pitanja, slobodni govor vam je ograničen… Ovo nije koalicija. Zahvaljujem Klubu HSS-a što je odlučio da formiramo novi Klub, nekakva zajednička suradnja će, ja mislim, sigurno biti dobra i bit će puno više prostora za borbu za radnička prava.”

“U govoru, koliko sam pratila, su opća mjesta koja bi trebala biti s nekim drugim naglascima. I kod predsjednika Vlade i kod predsjednika, iako ih percipiramo da su u sukobu, postoji opasna oscilacija prema prošlosti. U jednom trenutku možete očekivati jednu izjavu, u drugom drugu.”

“Ako je Andrej Plenković bio u Brezovici, logično bi bilo da podrži zakon koji zabranjuje ZDS. No ne znamo hoće li to učiniti. A predsjednikove oscilacije… On kad je bio i premijer zapravo je donosio čudne odluke i prema radnicima, a i prema odnosu prema prošlosti, ZDS-u, spomenicima koji su se tada pojavili.”

Jedne od najružnijih slika se vežu uz njegov mandat – slanje specijalaca u Pučišta na radnike na Braču. Voljela bih da stane na stranu i radnika i antifašista. S njegovom retorikom to bi bilo moćno i važno”, rekla je Peović koja je danas podržala Milanovićevu kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda Zlatu Đurđević, piše N1.

 

Komentari