Peović o razlazu koalicije: Povjerenje je poljuljano, do jedinstva će teško doći. O nekim se stvarima nije komuniciralo

Kako će Radnička fronta izaći na lokalne izbore nakon razlaza sa Zeleno-lijevom koalicijom? Jesu li partnerima postavljali previše ultimatuma? Kakav program nudi građanima Rijeke u utrci za gradonačelnicu? Zašto je protiv kapitalizma i kako bi izgledao demokratski socijalizam? Zašto bi oporezivala ušteđevine?

Na ta, ali i druga zanimljiva pitanja, u Pressingu odgovorila saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

Što se tiče razlaza Radničke Fronte i Zeleno-lijeve koalicije kazala je kako je to uslijedilo nakon što RF-u nije odgovarano na pitanje hoće li podržati nju kao kandidatkinju za gradonačelnicu Rijeke i razgovora članova Zeleno-lijeve koalicije s SDP-om.

O razlazu sa Zeleno-lijevom koalicijom: O nekim se stvarima nije komuniciralo

“Kako možete postavljati ultimatum ako dva mjeseca čekate odgovor za podršku moje kandidature u Rijeci? Nama je malo falilo da i drugi zastupnik RF-a uđe u Sabor. Imala sam drugi najbolji rezultat po preferencijalnim glasovima u koaliciji, nakon Tomislava Tomaševića. Za jedinstvo smo ljevice, ali ne postoji ta fotelja za koju bismo razgovarali sa kompromitiranim strankama centra, poput SDP-a. Mi nismo sudjelovali u razgovorima SDP-om nego smo o tome čuli iz medija, pa smo morali koalicijske partnere pitati o čemu se razgovaralo”, kazala je Katarina Peović, te dodala kako i dalje nisu dobili odgovor zašto je ne bi podržali kao kandidatkinju.



Nije u odnosu ka SDP-u u pitanju neki mladenački bunt, nego racionalan i realan odnos, kaže.

“Smatramo kratkovidnim davati slamku spasa stranci centra koja je u silaznom putu. Bilo je konfliktnih argumenata. Od SDP-a je bilo informacija da je bilo i bilateralnih razgovora, da je bilo riječi o zajedničkoj listi, a do danas se to nije razjašnjeno, a od Možemo je rečeno da je u pitanju samo podrška. Ušlo se u razgovor sa strankom koja je proizvela Milana Bandića, a iz njihovog je bazena on uzimao žetončiće.

O kakvoj promjeni Bandića govorimo, ako govorimo o stranci koja se nije odrekla svog nasljeđa, koja ima Bandićeve spavače u svojim redovima… je li promjena samo smjena jednih lica drugima, kako će to promijeniti koruptivne politike u Zagrebu?

Naš je stav jasan, SDP-u ne bi trebalo davati slamku spasa i smatrati ga jednako vrijednom strankom s kojom se pregovara”, kazala je Peović, i rekla kako RF nije došla do toga da vidi o kakvim se pregovorima radi.

“Rekla sam da se često u suradnji nije zajedno komuniciralo o nekim stvarima. Sigurno bi o tom razlazu bilo različitih interpretacija. Najbolje je držati se činjenica. Možemo je raskinulo suradnju s RF-om.

Povjerenje je duboko poljuljano, do jedinstva će teško doći, mi smo uvijek bili za kompromis, ali kompromis politike za narodnu većinu, radnike…”, kazala je Peović.

Nema u Saboru puno točkica koji će biti za obespravljenu većinu

Na komentar novinara kako iz Možemo više ne žele komentirati razlaz, odgovara kako oni komentiraju što se desilo jer nemaju što skrivati.

“Naša je interpretacija događaja otvorena. U politici se prije ili kasnije jasno vidi koje politike slijedite. Moramo prestati s kompromitiranim politikama koje su spremna na ustupke. Do stanja koje sada imamo u politici smo došli tako što se govorilo da treba smekšati stavove i biti realističan”, kazala je Peović.

Kazala je kako je očekivala da ipak opstane saborski klub.

“Da, kao i koalicija, jer u tim strankama ima ljudi koji razumiju beskompromisne politike koje RF vodi i koji su uz nas. Kad govorim o jedinstvu, ljudima je jasno što moramo slijediti. Nema u Saboru puno točkica koji će biti za obespravljenu većinu”, rekla je za N1.

Komentari